Snabbare processorer och nya skärmtekniker i all ära, den stora grejen nu på datorsidan är led-belysning. Jag minns när jag byggde stationär pc för många år sedan, med plexiglaschassi och tre lysrör. Framtill i lådan, under dvd-rom-läsaren, hade jag en knapp där jag kunde välja lysrör, och därmed färg, i datorn.

Jag tyckte det här var hur coolt som helst, men det var ingenting som slog igenom 2003. Tiden för färgglada datorer skulle dock komma, jag var bara lite före min tid.

Philips var väldigt tidiga med Ambilight, inbyggd belysning bakom sina tv-apparater. Tekniken har förfinats med åren och gått från att ersätta tv-bänkslampan till att ge en färgsprakande upplevelse som synkar med det du ser på tv:n. Till en början en kul gimmick i ganska fula (och onödigt tjocka) tv-apparater, men idag är det ingen som skrattar.

Smarta lampor som Philips Hue är bland det coolaste vi sett i det smarta hemmet, framför allt när vi kopplar det till andra prylar och innehåll. Tidigare i år såg jag en demonstration på hur ett stort antal uppkopplade lampor i ett tv-rum anpassade färgerna i realtid efter en film som visades. Något som verkligen tog förhöjde upplevelsen.

Det här börjar också bli stort på pc-sidan, att våra led-bestyckade datortillbehör anpassar färg och ljusstyrka efter vad som visas på datorskärmen. Men det gäller inte bara möss och tangentbord, utan även laddstationer, headset och datorkomponenter. Nu kan även fläktarna, minnesmodulerna och grafikkortet i ditt (genomskinliga) chassi lysa rött när du blir beskjuten i spel som Far Cry 5.

Eller varför inte använda färger för att visa hur datorn mår? Du kan givetvis ställa in att färgen på specifika led-slingor anpassas utifrån temperaturen på en viss komponent.

En annan smart funktion till pc:n är möjligheten att i utifrån vilket spel eller program du använder anpassa tangentbordets utseende. Belysning och färg är extremt tydliga signaler som visuellt kan både underlätta vår vardag och skapa rätt stämning.

Uppkopplade och smarta led-lampor är det bästa som hänt och självklart ska våra stationära datorer lysa!