FRÅGA? Jag har haft Ccleaner sedan år 2000 och tycker det är ett fantastiskt program.
När jag gör rent ser jag märkliga saker. Ccleaner visar att Internet Explorer har tagit emot en massa skräp. Det talar om att Internet Explorer är öppet och att det måste stängas för att göras rent. Nästan samma sak gäller med Microsoft Edge.

Jag har inte använt Explorer sedan 2014 och Edge har jag slutade jag använda för ett par år sedan. I stället kör jag Firefox sedan många år.

Varför finns Internet Explorer och Microsoft Edge kvar när jag inte vill ha det?
Stig

IE

SVAR. Microsoft har valt att behålla webbläsaren Internet Explorer eftersom det fortfarande finns sajter som inte funkar med efterföljaren Microsoft Edge. Om du har problem att läsa en sida i Edge kan du klicka på menyknappen högst upp till höger och välja Öppna med Internet Explorer.

Programmet blir dock mer och mer osynlig – och min gissning är väl att det snart är helt borta.
Du kan redan nu avaktivera Internet Explorer via Kontrollpanelen, Program, Aktivera eller inaktivera Windows-funktion. Om du bläddrar ned kan du ta bort bocken vid Internet Explorer 11

Microsoft Edge är däremot en viktig del av operativsystemet – så här finns det inget smidigt sätt att avaktivera.

När det gäller Ccleaner-varningar angående Microsoft-programmen skulle jag säga att du som regel kan strunta i dem. Min erfarenhet är att Ccleaner ibland varnar för saker som inte är farliga.