Testad produkt: Razer Blade 15" (RZ09-02386N92-R3N1)
Pris: Från 28 990 kr hos Prisjakt.

Det första som vi kommer att tänka på när vi ser Razer Blade är faktiskt lite förvånande nya 15 tums Macbook Pro. Den har i princip samma format som Apples arbetshäst, en 15-tumsskärm med tunna marginaler på sidorna, ett solitt aluminiumchassi med lätt rundade hörn och rätvinkliga kanter och klanderfri byggkvalitet. Dessutom får ett stort tangentbord utan nummerknappar vid sidan av, rejäla uppåtriktade högtalargaller vid sidan av och en enorm musplatta längst ner.

Sedan är den också ungefär lika dyr. Vår testade modell kostar strax under 30 000 kronor. Det verkar finnas två utföranden som säljs i Sverige, och skillnaden mellan dem är att den ena har 256 GB ssd medan den andra har 512 GB ssd.

Precis som grundmodellen av Macbook Pro är Blade 15 bestyckad med en brutal sexkärnig Intel Core i7-processor av nya Coffe Lake-typ. Vi får också 16 GB snabba ddr4-minnen och ett kraftfullt diskret grafikkort. Trots slimmad design väger Razer Blade strax över två kilo. Det är ingen enorm vikt för en gamingdator, vi har testat flera som är större och tyngre. Men det är mycket för en maskin med så pass liten volym som denna.

Razer Blade 15
Vore det inte för den kraftfulla Razer-loggan och ett färgglatt pulserande tangentbord (det skiftar sakta färg som standard) skulle vi inte gissat att detta var en spel-pc, utan snarare en bättre jobbdator.

Rgb och vass grafik
Förutom den avskalade och stilrena formen så är det ju just en gamingdator det rör sig om, och Razer kan inte låta bli att ge oss lite rgb-bling i form av pulserande och kraftfull bakbelysning i tangentbordet. Chassit har också fått en mattsvart ytbehandling, och den självlysande Razer-loggan på skärmlocket går inte att undvika.

Med programmet Razer Synapse kan du själv designa belysningen på tangentbordet – knapp för knapp, och även skapa egna snabbtangentskombinationer och makron och spara olika profiler för olika spel. Det hela är lite komplicerat att sätta sig in i, men möjligheterna är stora. Själva tangentbordet är annars mycket behagligt med stora knappar och halvhög slaghöjd, och musplattan är både generös i måtten och ger oss bra respons.

I Synapse-appen finns också enkel prestandakontroll för grafikkortet där det går att ställa in extra snabbt spelläge. När vi testar det blir dock skillnaden väldigt marginell. Förutom kraftfull processor är Razer Blade 15 utrustad med det bästa spel-grafikkort man troligen kan stoppa in i en dator i den här storleken, ett Geforce GTX 1070 av Max Q-design. Det är en specialversion av kortet byggt för att effektivisera kylning i minimala utrymmen med lågprofilfläktar.

Vi får också en relativt ren Windows 10- nstallation. Geforce Experience för att hålla grafikkortet uppdaterat är installerat, likaså Intels Thunderbolt-mjukvara, men utöver det hittar vi bara sådant som Microsoft slänger med på rutin numera i en Windows-dator.

Razer Blade 15
Bakbelysnnigen kan programmeras till en hel drös olika effekter, eller designas manuellt knapp för knapp om du skulle vilja det.

Mycket värme att avleda
På undersidan av chassit sitter rejäla kylningsgaller för utblås av luft. Just därför har Blade 15 fått extra höga gummifötter nertill, vilket förtar en del av det slimmade och kompakta intrycket. Men det är helt klart nödvändiga, för när vi drar igång krävande spel får fläktarna jobba på rätt så rejält.

När grafikkortet pressas till max blir tangentbordet och ytorna bredvid musplattan där vi vilar handlederna trots det obekvämt varma. Inte så att vi anar oro för överhettning, men så pass att det blir svettigt efter ett tag.

Razer Blade 15

Ska du ägna dig åt mer långvarig gaming på Blade 15 rekommenderar vi därför ett kvalitetstangentbord och en separat mus. Datorn har gott om usb-portar att plugga in dem i. Dessutom har den flera alternativ för att ansluta extern skärm, både mini displayport, hdmi och stöd för displayport via en thunderbolt 3-utgång.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Razer Blade 15" (RZ09-02386N92-R3N1) Pris vid test: 28990 kr.

Bästa pris just nu: 27997 kr