I dag har röststyrda assistenter kommit en lång väg och prylar som Google Home, Amazon Alexa och siri används av fler och fler människor. Men utvecklingen har tagit över hundra år och Thomas Edison kunde nog inte föreställa sig att hans uppfinning skulle leda till att du kan be en pryl kolla när nästa buss går. Här är viktiga teknikhändelser genom åren som tagit oss dit vi är i dag. 

1877: Fonografen

Uppfinningen som möjliggjorde allt var Thomas Edisons fonograf. Även om den inte var först med att kunna spela in ljud, så var den först med att även kunna spela upp det. Fonografen fick senare namnet grammofon och skivspelare (record player)

fonograf thomas edison
Foto: Levin C. Handy / Library of Congress / Public domain

1962: IBM Shoebox

Den första ”röstassistenten” var IBM:s Shoebox. Det var en dator som klarade av röstigenkänning och som visades upp redan 1962. Men den var långt ifrån dagens Siri och Google Assistent – IBM Shoebox kunde lystra till hela 16 ord och siffrorna 0-9. Storleksmässigt var maskinen, som namnet antyder, ungefär lika stor som en skokartong.

IBM Shoebox röstigenkänning
Foto: IBM Shoebox på Youtube

1976: Harpy

På 70-talet blev röstigenkänning superhett och den amerikanska försvarsmakten finansierade ett fem år långt projekt för att göra framsteg på området. Projektet ledde till Harpy, ett röstigenkänningssystem som togs fram på Carnegie Mellon-universitetet i Pittsburgh. Det som gjorde Harpy revolutionerande var att den klarade att förstå 1 011 ord.

Harpy röstassistent
Foto: Harpy på Youtube

1987: Julie Doll

I slutet av 1980-talet hade röstigenkänningstekniken kommit så långt att den kunde användas i mer vardagliga saker (även om den var långt från fulländad). 1987 släpptes den småläskiga dockan Julie som kunde prata, sjunga och svara på olika kommandon från de barn som lekte med henne.

Här kan du se reklamfilmen som gjordes för dockan och hur dockan fungerade i praktiken.

Julie Doll
Foto: YoutubeJulie Doll.

1990: Dragon Dictate

Den första röstassistenten för konsumenter släpptes till Windows. Dragon Dictate var en mjukvara för röstigenkänning och kostade endast 9 000. Dollar. Dragon Dictate slutade uppdateras vid tiden kring Windows 98, men lever kvar i dag under namnet Dragon Naturally Speaking.

1997: Clippy ser dagens ljus

Microsoft lanserade Clippy, en digital assistent som skulle hjälpa dig med olika uppgifter i Windows och i Office-programmen. Även om assistenten generellt inte var röststyrd, så får den ses som en föregångare till konceptet digital assistent och hur gränssnittet fungerar. De flesta störde sig dock på Clippy och det plockades bort några år senare.

Läs mer: 10 saker du inte visste om Microsofts hatade gem Clippy

2002: Microsoft Office

I början av 2000-talet fick Microsofts kontorssvit stöd för röstkommandon.

2008: Google Voice Search

Innan Siri på Iphone var det faktiskt Google som gällde när det kom till röstassistenter. 2008 släppte Google gratisappen Voice Search som på många sätt var det som banade väg för vad som skulle dyka upp framöver. Appen visade att mobilen var ett perfekt ställe att ha en röstassistent på. Dessutom hittade Google ett smart sätt att förbättra tjänsten – man använde sina datacenter för att bidra med processorkraft när röstsökningar gjordes.

Google Voice Search
Google Voice Search när det släpptes till Iphone.

2011: Siri

Av alla händelser som banat väg för dagens röstassistenter är 2011 en av de mest minnesvärda. Apple lanserade då Siri och tog röstigenkänning och digitala assistenter till en helt ny nivå.

2014: Echo och Cortana

Tre år efter Siri kom ytterligare två röstassistenter: Amazons Alexa och Microsofts Cortana, två röstassistenter som ännu inte helt hittat till Sverige.

2016: Google Assistent och Home

Google Home (röststyrd högtalare) och Google Assistent (digital assistent) släpptes detta år. Till skillnad från Siri som är låst till Apple och Apples produkter är Google Assistent öppet för tredjepartsföretag.

Läs mer: Därför älskar jag min smarta högtalare

2018: Google Assistent släpps på svenska

I år kom Google Assistent så äntligen på svenska. Assistenten håller som bäst på att rullas ut, men vi har testat en betaversion. Här kan du läsa mer om hur Google Assistent fungerar på svenska.

Google Assistent

Google Home Mini Pris vid test: 499 kr.

Bästa pris just nu: 388 kr