End-to-end-encryption, eller ändpunktskryptering som vi kan översätta det till, innebär att bara sändare och mottagare kan läsa meddelanden i klartext.

Funktionen har funnits ganska länge hos tjänster som Whatsapp och Telegram, och nu hoppar även Microsoft på tåget med sin kommunikationstjänst Skype. Det rapporterar Mspoweruser, som uppger att de nya privata konversationerna nu finns tillgängliga på Windows-pc, Linux, Mac, IOS och Android. Systemet kallas Signal Protocol och är detsamma som återfinns i bland annat Whatsapp. 

Skype Privat konversation

Den nya krypteringen, som kallas Privat konversation på svenska, är dock inte aktiverad som standard när du drar igång en ny chatt på Skype. Funktionen verkar inte finnas i universalappen Skype för Windows 10 ännu (den du hittar i Store). Så här gör du för att slå på den på din Windows-pc:

1. Se till att du har absolut senaste versionen av Skype (Skype 8). Gå in på den här sidan och välj Skype for Windows (inte universalappen Skype för Windows 10 - förvirrande!). Observera att Skype 8 medför en del rejäla förändringar kring programmet avseende design och funktionalitet. Gå bara vidare om du är testsugen.

2. Väl inne i Skype kan du trycka på + Chatt och välja alternativet Ny privat konversation. I nästa steg väljer du vem du vill konversera med – den personen kommer att behöva godkänna en begäran för att konversationen ska starta. Detta fungerar inte med videosamtal än så länge.

3. När konversationen är inledd indikerar en lås-ikon ovanför meddelandefönstret att din konversation är ändpunktskrypterad. Här hittar du också två flikar som låter dig växla mellan vanlig och krypterad kommunikation. Uppe till höger finns en knapp för att ringa krypterade samtal.

På Android och Iphone: 
Så länge din Skype-app är uppdaterad till senaste versionen behöver du bara välja penn-ikonen på huvudskärmen, och sedan alternativet Privat konversation.