Att bygga en sajt i Wordpress är enkelt. Du väljer ett tema du gillar, klickar på installera och sedan är det bara att köra. Men för dig som vill kunna styra struktur och design på dina villkor, skapa en personligare profil eller sätta upp en proffsig företagssajt, krävs mer än ett fint gratistema.

De verktyg som finns för att bygga sajter i Wordpress har i dag blivit väldigt kraftfulla och kompetenta och det finns flera alternativ att välja mellan. Några av de populäraste ”page-builders” för Wordpress som finns i dag är Beaver Builder, Elementor och WPBakery.

I den här guiden har vi valt att fokusera på Elementor, men kolla gärna in de andra alternativen också för att se vilken som passar dina behov. I stora drag fungerar de alla på samma sätt.

Elementor pagebuilder Wordpress
I Elementor kan du bygga element som visas på olika platser på din sajt. När du ändrar på ett ställe ändras alla. Smidigt!

Vad är Elementor?

Elementor är ett plugin till Wordpress som ger dig möjlighet att styra utformningen av de flesta delarna på din Wordpress-sajt på ett sätt som inte är möjligt om du bara använder ett tema. Visst går det att styra utseendet en hel del med bara ett tema installerat på din Wordpress-sajt, men du är väldigt begränsad till vad du kan göra med strukturen.

Med en page-builder som Elementor kan du från grunden välja hur dina sidor eller blogginlägg ska se ut. Du kan till exempel göra mallar som styr hur alla dina bloggposter ska se ut, bygga enskilda sidor där du väljer var olika element ska visas, samt skapa både sidhuvud (header) och sidfot (footer). Vill du flytta rubriken över första bilden? Lägga till spalter? Styra alla marginaler och bredder? Inga problem.

Elementor widgets
Det finns mängder av olika element att använda sig av. Med drag-and-drop lägger du dem där du vill ha dem på sajten.

Det som gör Elementor så användbart är dels enkelheten, dels att du kan du styra hur din sajt ser ut utifrån olika variabler. Du kan till exempel göra en mall för hur artiklar som har en viss tagg ska se ut, eller göra en toppmeny som ser ut på ett visst sätt och visas på vissa sidor, men inte andra.

Bygg responsiva sajter

Att i dag bygga en sajt som inte fungerar bra i mobilen är snudd på brottsligt. En styrka med Elementor är att i princip alla element du lägger till kan utformas för både dator, mobil och surfplatta – och du ser hur det blir direkt. Det går till exempel att visa och dölja olika element, eller ändra marginaler, typsnitt bildstorlekar och andra detaljer beroende på om läsaren besöker din sajt via datorn eller via mobilen.

Elementor finns både i en begränsad gratisversion och i en betalversion med alla funktioner. Betalversionen är utan tvekan bättre, men du klarar dig med gratisversionen om du har enklare behov.

Pris för Elementor: Gratis (begränsad), ca 600 kronor/år (en sajt), ca 2 000 kronor/år (25 sajter), ca 4 000 kronor/år (tusen sajter).

Wordpress Gutenberg

Wordpress egna "visual editor", Gutenberg, låter dig också strukturera element direkt i editorn. Men den är fortfarande långt ifrån lika kompetent som de renodlade pagebuilders som finns.

Det är möjligt att Wordpress i framtiden kommer att komma ikapp tredjepatrts-pagebuilders, men det lär dröja. Gutenberg har funnits i fyra år och är ännu undermåligt vad gäller designmöjligheter (om du inte kan koda).

Fördelar med Elementor

Drag & drop. I pagebuilders kan du flytta runt element fritt och även lägga in olika block i varandra.
Live-redigering. Få en live-visualisering över hur dina ändringar kommer att se ut på sajten innan du sparar det skarpt.
Fler moduler. Wordpress har ett gäng smarta moduler och widgets du kan stoppa in på din sajt, men en pagebuilder har ännu fler.
Friare design. Med Wordpress kan du lägga till css och i viss mån styra utseendet, men du är väldigt låst till det tema du valt. Med en pagebuilder kan ta över designen helt, om du så önskar.

Nackdelar med elementor

Icke optimal kod. Pagebuilders som Elementor lägger till mängder av extra kod på dina sidor. Detta kan göra sajten långsammare och svårare att optimera för Google. Här kan du läsa mer om hur du optimerar din sajt för Google (SEO).
Inlåst. När du har byggt en hel sajt med Elementor är det inte helt enkelt att göra sig av med tillägget. Om du exemplvis slutar betala för pro-versionen slutar (förstås) pro-elementen på din sajt att fungera. Att fixa all styling igen kan vara ett stort projekt.

Sammanfattningsvis går det att säga så här: Ska du bara ha en enklare blogg räcker det oftast med Wordpress och ett tema. Ska du bygga en företagssajt, eller en mer personlig sajt där statiska sidor är viktigare (och inte kan koda) är en pagebuilder att föredra. Du kan spara mycket tid och enkelt göra riktigt snygga sajter själv!

Nästa sida: Nu kör vi – så bygger du en sajt i Elementor!