Att bygga en sajt i Wordpress är enkelt. Du väljer ett tema du gillar, klickar på installera och sedan är det bara att köra. Men för dig som vill kunna styra struktur och design på dina villkor, skapa en personligare profil eller sätta upp en proffsig företagssajt, krävs mer än ett fint gratistema.

De verktyg som finns för att bygga sajter i Wordpress har i dag blivit väldigt kraftfulla och kompetenta och det finns flera alternativ att välja mellan. Några av de populäraste ”page-builders” för Wordpress som finns i dag är Beaver Builder, Elementor och Visual Composer.

I den här guiden har vi valt att fokusera på Elementor, men kolla gärna in de andra alternativen också för att se vilken som passar dina behov. I stora drag fungerar de alla på samma sätt.

Elementor pagebuilder Wordpress
I Elementor kan du bygga element som visas på olika platser på din sajt. När du ändrar på ett ställe ändras alla. Smidigt!

Vad är Elementor?
Elementor är ett plugin till Wordpress som ger dig möjlighet att styra utformningen av de flesta delarna på din Wordpress-sajt på ett sätt som inte är möjligt om du bara använder ett tema. Visst går det att styra utseendet en hel del med bara ett tema installerat på din Wordpress-sajt, men du är väldigt begränsad till vad du kan göra med strukturen.

Med en page-builder som Elementor kan du från grunden välja hur dina sidor eller blogginlägg ska se ut. Du kan till exempel göra mallar som styr hur alla dina bloggposter ska se ut, bygga enskilda sidor där du väljer var olika element ska visas, samt skapa både sidhuvud (header) och sidfot (footer). Vill du flytta rubriken över första bilden? Lägga till spalter? Styra alla marginaler och bredder? Inga problem.

Elementor pagebuilder wordpress guide
Det finns massor av olika element att använda sig av. Med drag-and-drop lägger du dem där du vill ha dem på sajten.

Det som gör Elementor så användbart är dels enkelheten, dels att du kan du styra hur din sajt ser ut utifrån olika variabler. Du kan till exempel göra en mall för hur artiklar som har en viss tagg ska se ut, eller göra en toppmeny som ser ut på ett visst sätt och visas på vissa sidor, men inte andra.

Bygg responsiva sajter

Att i dag bygga en sajt som inte fungerar bra i mobilen är snudd på brottsligt. En styrka med Elementor är att i princip alla element du lägger till kan utformas för både dator, mobil och surfplatta – och du ser hur det blir direkt. Det går till exempel att visa och dölja olika element, eller ändra marginaler, typsnitt bildstorlekar och andra detaljer beroende på om läsaren besöker din sajt via datorn eller via mobilen.

Elementor finns både i en begränsad gratisversion och i en betalversion med alla funktioner. Betalversionen är utan tvekan bättre, men du klarar dig med gratisversionen om du har enklare behov.

Pris för Elementor: Gratis (begränsad), 450 kronor/år (en sajt), 910 kronor/år (tre sajter), 1 830 kronor/år (obegränsat antal sajter).

Wordpress Gutenberg

Wordpress Gutenberg
Från och med version 5.0 av Wordpress kommer Gutenberg, Wordpress egna page-builder, att inkluderas och ersätta den editor som finns i dag. Exakt när det släpps är ännu oklart, men det lär ske under 2018. Om den kommer att konkurrera ut page-builders som Elementor, eller bara bli ett enklare alternativ för tekniknoobs att bygga sina sajter återstår att se.

Det lär dock dröja innan Gutenberg är ikapp funktionsmässigt, så än så länge och ett bra tag framåt är en page-builder från tredjepart att föredra. Men det är värt att ha i bakhuvudet att page-builders kan bli utdaterade och försvinna i framtiden. 

I dag fungerar Elementor inte något vidare med Gutenberg, utan bör köras i klassist Wordpressläge. Ett sätt att få tillbaka det klassiska läget när du fått Gutenberg är att installera det officiella pluginet Classic editor som ersätter den nya editorn.

Ett annat alternativ är att använda pluginet Elementor Blocks for Gutenberg från Elementor.

Nästa sida: Nu kör vi – så bygger du en sajt i Elementor!