Här går vi igenom fördelarna med mallar, eller templates som det kallas i Elementor, som låter dig utforma en mall som styr designen över hela sajten.

Men bäst av allt – du kan styra alla mallar i Elementor utifrån givna villkor. Det betyder till exempel att du kan ha en mall för alla bloggposter som har en viss kategori/tagg. Du kan ockstå ställa in så att olika headers visas beroende på vilken sida du är på.

Skapa en mall – välj var den ska visas

Det finns flera typer av mallar att välja mellan i Elementor. Du hittar mallarna genom att gå till Elementor Templates - Theme builder i admin-läget i Wordpress.

Elementor Theme builder

De olika mallar du kan bygga är:

Header/Footer – bygg en egen header och/eller footer om du inte är nöjd med ditt temas dito.
Single Post – designa bland annat hur dina blogginlägg/poster ska se ut.
Single Page – styr vanliga, statiska Wordpress-sidor.
Archive – utforma automatgenererade sidor på din sajt, så som tagg-, kategori-, och författarsidor.
Search results. Som det låter. Utforma sökresultatsidor.
Loop Item – Bygg en del av en sida som du sedan kan infoga på olika ställen på sajten. Ger mer frihet att utforma hur exempelvis inlägg ska visas, jämfört med standard-blocket för bloggposter.

När du har valt vilken typ av mall du vill ha trycker du Create. Då kommer du till redigeringsläget. Här fungerar det precis som den statiska sida vi byggde tidigare. Du drar in de element du vill ha från widgetmenyn till vänster.

Display conditions Elementor

När du trycker på Update kommer du att få upp ett val (bild ovan) där du kan ställa in var mallen ska visas och vad den ska påverka. Du kan ändra detta i efterhand genom att klicka på den lilla pilen bredvid Update och välja Display Conditions.

Elementor display conditions

Här finns massor av smarta val. Bland annat kan du visa en typ av mall för bloggposter taggade med en viss tagg. Du kan också bygga specifika mallar för enskilda sidor och inlägg på din sajt. Eller så lämnar du den som den är, så visas den på alla sidor eller inlägg, beroende på vilken mall du valt.

Här är tre exempel på smarta saker du kan göra med mallar:

1. Strukturera om dina bloggposter och inlägg

Bloggposterna/artiklarna du har på din Wordpress-sajt får sitt utseende beroende på vilket tema du har installerat. Det finns många snygga teman, men de är ganska låsta i sin struktur. Med Elementor och dess mallar är det möjligt att ändra det mesta.

Med mallen Single Post från Elementor bygger du om dina bloggposter så att de passar din smak. Här väljer var du vill ha rubriker någonstans, vilken information som ska visas (byline, datum, kommentarer, med mera), hur många och hur breda spalter du ska ha, och mycket mer.

Post Widgets Elementor
Här är några av de widgets du kan använda när du bygger en Single Post-mall för att designa dina inlägg på sajten. 

Med Elementors Templates ser du också direkt hur dina ändringar kommer att se ut, tack vare möjligheten att läsa in dynamiskt innehåll. Det betyder att om du vill ändra utseendet på bloggposter så läser Elementor in dina faktiska bloggposter i editorn, vilket gör det enkelt att se hur alla förändringar kommer att se ut, utan att du behöver publicera dina ändringar först.

2. Bygg en egen header

Headern styrs generellt utifrån vilket Wordpress-tema du har valt. Många teman brunkar inkludera några olika alternativ att välja på, men de flesta saknar större redigeringsmöjligheter. Med mallen Header i Elementor kan du komma runt detta och helt enkelt bygga en egen header.

Det går förstås även att bygga en egen sidfot på samma sätt med mallen Footer

3. Stajla alla tråkiga taggsidor i ett kick

Startsida och inlägg är de sidor som är roligast att jobba med på en sajt/blogg. Det finns dock massor av viktiga sidor som lätt glöms bort – de tråkiga automatgenererade sidorna. Varje blogg har i dag massor av sidor som samlar innehåll utifrån specifika urval. Det kan vara en tagg, artikelförfattare, kategorier och sökresultat.

Med mallen Archive blir det superenkelt att fixa snygg och smart design även för alla dessa sidor. Du kan ha en mall för alla, eller styra specifikt per tagg och andra villkor.