Testad produkt: Asus Zenbook Pro UX580GE-E2036T
Pris: 27 990 kronor hos Dustin.

När vi packar upp och drar igång Asus senaste modell av Zenbook Pro går tankarna direkt till Apples nya flaggskeppslaptop, Macbook Pro. De har många likheter; jämförbara specifikationer, en högupplöst 15-tumsskärm med stort färgomfång och Intel Core i7-processor i basmodellen eller upp till brutalt kraftfulla Core i9. Och då med en prislapp på en genomsnittlig månadslön, eller mer.

De har också i stort sett samma storlek och vikt, även om det skiljer sig åt i färgval och design. Zenbook Pro har yta i mörk borstad metall med kopparglänsande detaljer, vilket vi sett i många av tillverkarens lite lyxigare modeller på senare tid. Det är snyggt, men de mörka ytorna har också en tendens att dra till sig fingeravtryck, dammkorn och fettfläckar. Så vill du göra ett stilfullt intryck kan det vara bra att ha med dig en putstrasa.

För kreatörer och amatörer

Trots namnet har Zenbook Pro inga funktioner som specifikt riktar sig till företagsanvändare. Den kör Windows 10 Home, saknar sådant som TPM och Vpro och dess grafikkort är ett Nvidia GTX som är byggt främst för spel och inte för design och medieproduktion. Snarare verkar den vara riktad till ambitiösa privatpersoner eller kanske frilansande kreatörer som vill ha en kraftfull dator både för produktivitet och underhållning.

Zenbook Pro
Zenbook Pro är en stabil 15-tummare med proffsig 4k-skärm.

Fäller vi upp skärmlocket möts vi av ett generöst tilltaget tangentbord utan nummerknappsats och en stor centrerad musplatta som drar blickarna till sig genom att vara självlysande. Vi kommer till den snart. Tangentbordet är generellt välbyggt, men inte så distinkt i knapparna som vi hade önskat. Bakbelysningen är också något dämpad. Men överlag är det ett bra tangentbord som är bekvämt även under långa arbetspass.

Ovanför skärmen sitter givetvis en liten webbkamera. Vi har gnällt på Asus för deras usla lågupplösta webbkameror, och även i denna dyra maskin sitter det en pluttig vga-kamera som ger blek och grynig bild. För många användare är det sak samma, men en del värdesätter en bra kamera för videosamtal.

Fina färger och 4k

Skärmen är en glastäckt 4k-panel med ips-teknik bakom. Glas är det främst för att den också fungerar som pekskärm. Det innebär att vi får lite reflexproblem i allt för starkt solljus, och skärmpanelen är inte heller överdrivet ljusstark för att kompensera för det. Så länge du jobbar inomhus eller hittar skugga fungerar den dock utmärkt.

Färgomfånget är stort, enligt Asus ska den klara hundra procent Adobe rgb. Vi har tyvärr inte mätverktyg för att kunna kontrollera det, men upplevelsen när vi visar foton på den är att de blir mycket detaljerade och stämmer bra överens med vad vi förväntar oss. Svärtan i skärmen är dock inte så djup och totala kontrasten är därför aningen lägre än en del konkurrenter.

Det förtar lite av känslan när vi testar att titta på 4k-film och spela spel på datorn – men bara lite, den fina skärpan och lystern i färgerna kommer till sin rätt även där. Utmärkta högtalare på undersidan ger oss ljud med både rejält tryck, bra balans, stereospridning och tydlighet i detaljerna. Vi hittar inga kontroller för att ställa in ljudbilden, men det låter bra redan från början så för det mesta lär det inte behövas.

Zenbook Pro
Chassit har en snygg yta, men handavtryck syns mycket tydligt i den mörka borstade metallen.

Tung processor, halvsnabb grafik
Det här är dock inte en optimal speldator. Dels har skärmen allt för långa svarstider för krävande gamers, dels är grafikkortet inte lika maxat som processorn. Vi får nöja oss med Geforce GTX 1050ti. Det är fortfarande hyfsat kraftfullt, och det klarar utan problem alla moderna speltitlar, men du får ställa ner skärmupplösningen till 1 920 x 1 080 bildpunkter och ska kanske inte räkna med konstanta 60 bilder per sekund.

Prestandamässigt är det givetvis Core i9-processorn som är det stora dragplåstret. Vi tyckte att de nya Core i7 i Coffe Lake-generationen var snabba men för flertrådade operationer levererar Core i9 på en helt ny nivå. 16 GB snabba dd4-minnen bidrar också. Tyvärr är det maxtaket i Zenbook Pro. Det hade varit pricken över i att ha möjlighet att uppgradera till 32 GB.

Zenbook Pro kommer med en 512 GB stor ssd, men lite förvånande är den inte av den extremsnabba typ som vi sett mycket av i laptops senaste året, de med över 1 GB per sekund i läshastighet. Här får vi mer godkänd hastighet, lite under 700 MB/s. I enskilda situationer kan detta märkas, men för det mesta får du även här en rapp upplevelse.

Med maxade prestanda krävs effektiv kylning, och fläktarna i Zenbook Pro snurrar kontant. De gör ett bra jobb med att hålla chassit svalt, men kan bli rejält högljudda när de jobbar på som mest. Batteritiden är aldrig en prioritet i denna typ av dator och intensivt jobb kräver tillgång till vägguttag. Gör vi enklare saker räcker det dock i upp till åtta timmar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning