Alla smarta mobiltelefoner har någon form av app för att redigera bilder, men som regel är dessa inbyggda appar ganska dåliga. De brukar visserligen klara av de mest basala uppgifter, men vill du göra något mer avancerat är det läge att skaffa en ny.

Ett av de allra bästa alternativen heter Aviary och är en populär gratisapp. Den har många år på nacken, och ägs sedan 2014 av programjätten Adobe. Du som vill kan koppla ihop den med företagets övriga tjänster, exempelvis fotoprogrammet Photoshop. Det här är dock helt frivilligt och du kan lika gärna välja att spara dina bilder på mobilen eller dela dem via valfritt socialt nätverk.

Rita och redigera

Den stora poängen med Aviary är att appen har så många funktioner. Du kan förstås beskära dina bilder så att du fokuserar på det viktigaste, och det går att justera ljus och färger. Det här gör att du exempelvis kan ”rädda” bilder som blivit lite för mörka.

Om du vill kan du göra det här manuellt via ett kraftfullt verktyg som kallas för Ställ in, men du kan också klicka på Förbättra för att göra jobbet automatiskt. Att ta bort röda ögon och fläckar är andra saker som kan göra dina bilder bättre.

Men Aviary har även många verktyg som är mer avancerade än så. Du kan ändra skärpa, fokus och vinjettering, och du kan räta upp en bild som har hamnat på sniskan. Det finns även gott om effekter för att ge bilden en annan karaktär – och det går både att lägga in text och smileys i din bild om du inte föredrar att rita på fri hand.

När du är nöjd med resultatet kan du spara den nya bilden på telefonen, och du kan förstås också dela den via Facebook, mejl, Whatsapp – eller på vilket sätt du vill.
Är du inte nöjd med de verktyg och effekter som finns inbyggda kan du köpa fler. Aviary har nämligen en inbyggd shop där du kan komplettera appen med fler funktioner.


Så funkar Aviary

Aviary

1. Galleri

Här visas alla dina bilder, som i vårt exempel.

2. Få inspiration

Många användare delar sina bilder via Aviarys forum.

3. Profil

Om du väljer att registrera dig når du din profil här.

4. Lägg till

Ta en bild eller lägg till en du redan har tagit.

5. Markera

Markera en bild genom att trycka länge på den. Ta bort markeringen med pilen.

6. Dela…

En markerad bild kan du dela via sociala medier och på andra sätt.

7. … och ta bort

Här kan du ta bort bilder och göra andra saker med dem.

8. Förstora

Peka på en bild för att förstora den.

9. Spara

När du har gjort din redigering trycker du på Klar för att spara och dela bilden.

10. Redigera

En markerad bild går att redigera, och du hittar alla verktyg här. När du pekar på ett verktyg öppnar du en ny undermeny.

11. Fler verktyg

Verktygsraden fortsätter som regel ut till höger och du sveper med fingret för att hitta fler.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning