En av de många nyheter som kom till Windows med vårens stora uppdatering kallas Fokusstöd. Egentligen är detta inte något nytt – en liknande funktion fanns även tidigare och kallades då Tysta timmar. Det var en enkel stör ej-funktion som nu har byggts om helt och kompletterats.

Tysta timmar var en funktion som ursprungligen kom från Windows Phone och implementerades i Windows 10 och gjorde det möjligt att hålla notifieringar och varningar tysta för att till exempel kunna arbeta (eller sova) utan störningar. Funktionen var användbar, men saknade helt anpassningsmöjligheter.

Med Fokusstöd går det att välja mellan tre alternativ: Avstängd funktion, Endast prioritet och Endast alarm. Prioritet inaktiverar meddelanden utom från de appar och personer som läggs till i en prioritetslista.

Det går också att aktivera automatiska regler för att slå på Fokusstöd under inställda timmar, under spel eller när bildskärmen är duplicerad (så att exempelvis en Powerpoint-presentation inte avbryts).

Fokusstöd

1. Aktivera

Fokusstöd aktiveras i Åtgärdscenter, längst ned till höger. Knappen Fokusstöd har tre lägen. Grå innebär avstängd och det finns två blå lägen: Endast prioritet och Endast alarm.


Fokusstöd

2. Inställningar

Högerklicka på knappen Fokusstöd och välj Gå till Inställningar. Även här kan du välja aktiveringsläge, men också bestämma vad som ska vara prioriterat. Klicka på Anpassa din prioritetslista.


Fokusstöd

3. Prioritet

Nu kan du enkelt välja vilka typer av notifieringar som ska räknas som prioriterade, exempelvis samtal och påminnelser. Du kan också bestämma samma sak för kontakter och appar. Backa ett steg när du är klar.


Fokusstöd

4. Regler

Längst ned kan du aktivera automatiska regler för när Fokusstöd ska vara aktiverat, exempelvis vissa tider, när du spelar spel eller när bildskärmen är duplicerad för att du kör en presentation eller tittar på en film.