Microsofts egen molnlagringstjänst Onedrive har funnits ett tag. Vad som ursprungligen började som Windows Live-mappar blev sedan Windows Live Skydrive och därefter bara Skydrive. Nu har det landat i Onedrive, som är en av de mest använda molnlagringarna.

Sedan Windows 8 kommer tjänsten förinstallerad med operativsystemet och bakas in så att du kan synkronisera dina filer från molnet till din dator för tillgång utan att behöva öppna webbläsaren. Den enda nackdelen med detta är att du som synkroniserar hela ditt molnlagringsutrymme tar också använder mycket plats på hårddisken.

Även med möjlighet att välja de filer som du vill synkronisera var du tidigare fortfarande tvungen att gå in i inställningarna för att välja den fil eller mapp som du vill synkronisera.

Förra hösten, med Fall Creators Update, lade Microsoft till funktionen Filer på begära, som eliminerar det problemet. Med den här uppdateringen kan du se alla filer som du har i din molnlagring direkt i Utforskaren utan att de tar upp utrymme. Endast filens metadata och miniatyrbilder lagras på hårddisken.
Har du ett stort molnutrymme och en liten hårddisk kan detta vara mycket användbart.

Onedrive

1. Aktivera

Kontrollera att funktionen är aktiverad genom att klicka på Onedriveikonen, sedan på de tre prickarna och sist på Inställningar. Byt till fliken Inställningar och se till att det finns en bock vid Filer på begäran.


Onedrive

2. Status

Så här ser det ut i Utforskaren. Molnet betyder enbart lagrad i molnet (den lilla gubben innebär delad). Grön cirkel med grön bock betyder öppnad molnfil och fylld grön cirkel med vit bock betyder alltid tillgänglig i datorn.


Onedrive

3. Alltid i datorn

För att ändra så att en fil eller mapp lagras även i datorn och alltid blir tillgänglig, även om du är offline, högerklicka och välj.Behåll alltid på den här enheten.


Onedrive

4. Bara i molnet

Filer och mappar från molnet som du har öppnat och alltså har den gröna cirkeln finns nu på din hårddisk. För att spara plats och flytta tillbaka dem till enbart molnet, högerklicka och välj Frigör utrymme.