Det blinkar till i webbläsaren – och så dyker det upp ett meddelande om en ointressant nyhet. Irriterat klickar du bort meddelandet – och undrar hur det kunde dyka upp mot din vilja.

Känns problemet igen? Förklaringen är webbläsarens funktion aviseringar (eller meddelanden som det också kallas).

Aviseringar är en funktion som låter sajtägare skicka ut informationsfönster direkt via webbläsaren även om du inte har den aktuella sajten uppe. Det kan handla om en nyhet, en uppdatering – eller en avisering om att du har fått mejl. Tanken är att du själv ska slippa hålla koll på vad som händer på dina favorittjänster. Så snart något viktigt sker får du en avisering.

Du får aldrig några önskade aviseringar. Första gången en sajt börjar skicka ut aviseringar får du en fråga om du vill ta emot dem. Svarar du nej på den frågan slipper du dem.

Problemet är att många av oss är lite slarviga och inte alltid vet vad vi tackar ja eller nej till – men lyckligtvis är det här lätt att justera i efterhand. Oavsett om du har valt att tillåta något du egentligen ville blockera eller blockerat det du ville tillåta så kan du ändra ditt val närsomhelst.

Häv blockeringen

Vissa sajter låter dig styra aviseringarna direkt på sajten. På exempelvis pcforalla.se ser du längst ned en liten ikon som liknar en klocka. Om du klickar på den kan du blixtsnabbt växla mellan Prenumerera och Avprenumerera.

De inställningar du gör här har dock lägre prioritet än de du gör i webbläsaren. Om du har valt att helt blockera aviseringarna för en sajt måste du med andra ord häva den blockeringen först. När du har gjort det kan du växla läge på sajten utan att behöva gå in i webbläsarens inställningsmeny.