Avisering

1. Tillåt eller blockera

Första gången du kommer till en sajt som vill skicka ut aviseringar får du en fråga om du vill tillåta detta. Här har du två självförklarande alternativ: Tillåt och Blockera. Du kan också stänga fönstret med krysset. Då får du frågan igen.Avisering

2. Ändra ditt val

För att ändra ditt val surfar du till den sajt det gäller och klickar på ”hänglåset” bredvid webbadressen. Till höger om Aviseringar kan du välja Tillåt, Blockera eller Fråga. Det senare gör att den fråga du fick i steg 1 återkommer.


Avisering

3. Kolla alla sajter…

Du kan visa en lista över vilka sajter du tillåter/blockerar. Det gör du genom att klicka på menyknappen till höger och välja Inställningar, Avancerat. Under rubriken Sekretess och säkerhet väljer du Inställningar för webbplatsen, Aviseringar. Först visas de blockerade och sedan de tillåtna.


4. … och ändra

I den här listan kan du förstås också ändra dina val. Klicka bara på inställningsikonen till höger och välj Tillåt (om du tidigare har blockerat) eller Blockera (om du har tillåtit). Du kan också välja Ta bort för att få frågan på nytt.Avisering

5. Skippa frågan

För att slippa få erbjudanden om aviseringar klickar du på menyknappen till höger och väljer Inställningar, Avancerat. Under rubriken Sekretess och säkerhet väljer du Inställningar för webbplatsen, Aviseringar. Välj bort Fråga innan något skickas så blockeras alla aviseringar utom de du tillåter manuellt.Avisering

Så gör du i Edge...

Våra tips gäller Google Chrome. I Microsoft Edge heter funktionen Webbplatsbehörighet och fungerar på samma sätt. Från menyikonen till höger kan du välja Inställningar, Avancerat, Hantera behörigheter.

Avisering

... och mobilen

Aviseringar fungerar på samma sätt i mobilens webbläsare som i datorns. Första gången du besöker en sajt som skickar ut aviseringar får du en fråga – och du kan välja att blockera eller tillåta.

Om du ändrar dig klickar du på inställningsikonen uppe till höger och väljer Inställningar, Aviseringar. Bläddra ned till Webbplatser och slå på eller av aviseringarna för en sajt. Du kan också klicka på Fler inställningar i appen för att få bättre kontroll.

Observera att den här beskrivningen gäller för Google Chrome i Android. Om du använder någon annan webbläsare kan menyerna se annorlunda ut.