Visst är det praktiskt att låta Google och andra tjänster spara din sökhistorik och lära sig dina vanor på nätet för att surfupplevelsen ska bli bättre? Sökresultatlistan blir bättre och samtidigt ser jag gärna relevanta banners på sajterna jag surfar på. Men ibland blir det smått absurt när jag råkat googla efter en skruvdragare och sedan i flera dagar förföljs av annonser från Bauhaus och K-rauta.

Det är ju inte alltid jag googlar efter saker för att jag vill köpa dem, och extra jobbigt blir det när jag råkat vara inloggad på mitt jobbkonto och surfat privat, eller tvärtom. Eller när min son ber mig att kolla upp en grej eftersom jag sitter med datorn i knät.

Det internet jag minns växte fram på 90-talet, där man kunde vara väldigt anonym, är på väg bort. Nättroll och kriminella har helt enkelt förstört miljön och snart kan vi inte göra någonting utan att vara inloggade.

Mer från Mikael Lindkvist: Säkerhet i datorn och mobilen måste bli enklare

Att surfa i ”privat” webbläsarfönster innebär ständiga frågor om att acceptera cookies, och jag har även stött på sajter där jag inte ens kommer in i anonymt läge. Många forum har spärrat möjligheten att söka i ämnestrådar om du inte är medlem, och det faktum att Facebook och Twitter bestämt sig för att vara innehållsplattformar ställer också till det tycker jag. Jag kanske vill läsa den där artikeln i webbläsaren och inte i Facebooks egna buggiga läsare. Och jag kanske vill dela innehåll i ett sms, till en mottagare som inte har Facebook.

Så länge du är inloggad på Google (vilket du i regel är om du inte aktivt loggat ut sedan du kollat din Gmail) bygger alla sökningar du gör upp en ganska detaljerad profil om dig som person. Tillsammans med annan information om till exempel var du befinner dig om du har aktiverat platstjänster.

Litar du på att den informationen inte används på fel sätt i framtiden? Jag blev väldigt förvånad när jag förra året blev upprings av en bilförsäljare, strax efter att jag lämnat ifrån mig min privatleasade andrabil. Säljaren hade då köpt min kontaktinformation från Transportstyrelsen. Till och med statliga myndigheter verkar handla användardata som vilka värdepapper som helst.

Den nya dataskyddsförordningen (gdpr) är ett steg i rätt riktning när det gäller att värna den personliga integriteten genom att begränsa hur dina data får användas. Inte en dag för tidigt. Men ibland kanske det är läge att logga ut också…