Testad produkt: Logitech MX Vertical
Pris: 1 195 kronor hos Netonnet.

En bra ergonomisk mus kan vara en avgörande hjälp för en del datoranvändare, speciellt de som tillbringar hela dagarna vid en arbetsstation. Vi har genom åren testat flera olika lösningar som ger dig en bättre arbetsställning än den klassiska med handflatan horisontellt bredvid tangentbordet.

En av de vanligaste lösningarna är en uppvinklad mus som du håller mer eller mindre horisontellt, med musknappar på sidan istället för ovanpå. Det ger en mer naturlig vinkel för underarmen. I våras testade vi Contour Design Unimouse Wireless som övertygade med sin ställbara vinkel.

Välbyggt, men med en del nackdelar

Nyligen presenterade Logitech en konkurrent till den. MX Vertical heter den och låter dig vrida upp handen 57 grader från horisontellt läge. Den går inte att vinkla om, men är i gengäld en mer bekväm och greppvänligare enhet. Den är också rejält dyrare, och har ett rekommenderat pris på cirka 1 200 kronor, några hundralappar dyrare än Unimouse Wireless.  

Logitech MX Vertical
Mus på snedden. Det tar ett tag att vänja sig vid vertikal användning, men ju mer vi använder MX Vertical desto lättare går det.

Dess droppformade yttre i mörkgrått och silvergrått med lätt räfflade gummiytor och avfasade list högst upp ger den en egen och elegant stil. Den matta gummiytan ger den ett stadigt och bekvämt grepp och gör den lättare att lyfta än en del andra möss av samma typ.

Den kan möjligen vara lite för stor för användare med mindre händer. Ska man ta ett stadigt grepp om den för att nå rätt på musknapparna och rullhjulet kan den med för korta fingrar behöva lyfta armen och kan då inte vila handleden på bordet.

Efter tre dagars användning har vi även svårt att vänja oss vid dess vikt, det krävs lite kraft för att dra den över musmattan. Det är nog helt enkelt så att en ny mus och arbetsställning kan ta olika tid att arbeta in beroende på hur du tidigare greppat mus och hur stor och tung den var. Bland annat räcker det inte att bara trycka ner på musknappen när vi ska klicka, vi måste också hålla igen på andra sidan med tummen.

Inget för vänsterhänta

Men efter ett tag börjar det kännas vant och naturligt. Det behövs att du är i riskzonen för musarm och känner av spänningar, och även en längre testperiod för att verkligen känna av den positiva effekten med denna mer medicinskt rätta arbetsställning. Logitech gör ett bra jobb med att göra formen praktiskt användbar.

MX Vertical är utformad för höger hand och vi har ingen information om att den kommer i en vänsterhandsversion. Det är givetvis ett litet minus, men för de allra flesta är det ju just mus i högerhanden som gäller. Även en del vänsterhänta föredrar det, till exempel undertecknad.

Förutom höger och vänster musknapp med distinkt respons och ett utmärkt rullhjul med mittknappsklick har vi tre extra knappar. Fram-, och backknappar på tum-plats (eller snarare strax över där du naturligt placerar tummen), samt en knapp högst som växlar mellan två hastighetslägen.

Logitech MX Vertical
MX Vertical har en överlag bekvämt och naturligt grepp. 

Plug and play eller extra funktioner

Musen fungerar direkt vid inpluggning av medföljda usb-mottagaren, eller efter vanlig parkoppling med bluetooth. Du behöver inga specifika drivrutiner.

En intressant funktion i många Logitechmöss är Easy Switch. Det betyder att musen kan vara parkopplad till tre datorer samtidigt, antingen med usb-mottagaren eller bluetooth, och med en knapp växlar du mellan vilken dator du styr.

Det går även att ladda hem programmet Logitech Options, som låter dig finjustera hur muspekare och rullhjul beter sig, samt ändra funktion för knapparna. Här finns också funktionen Logitech Flow. Datorer på samma nätverk som går att kontrollera sömlöst med samma mus om den har Easy Switch. Du går från skärmkanten till kanten på en annan, som om de var extra skärmar på samma dator. Det går till och med att dra och släppa filer mellan datorerna på detta sätt.

Det fungerar överraskande smidigt mellan två Windows 10-datorer, men räkna med ett par sekunders lagg vid datorbyte, och givetvis normal närverksseghet för att föra över filer. Det ska även gå att köra Flow mellan en pc och en Mac, men det har vi inte tillfälle att testa.

Logitech Options
Musinställningarna i Logitech Options är inte enormt många, men de viktigaste finns där.

Bra valOmdöme

Logitech gör det mesta rätt med MX Vertical. Den har komfortabel form, hög byggkvalitet och undviker de största användarvänlighetsriskerna för denna typ av styrdon. En del nackdelar med formatet går inte att undvika. Easy Switch och Flow är två extrafunktioner som ger mervärde, men de finns också i andra Logitech-möss. Frågan är också om den höga prislappen avskräcker.


Fakta Logitech MX Vertical

Testad: Augusti 2018
Tillverkare: Logitech
Produkttyp: Ergonomisk datormus
Anslutning: Usb eller Bluetooth, Logitech Unifying-mottagare ingår
Upplösning: 4 000 dpi
Knappar: 6 st
Batteri: 240 mAh, ca 4 månaders driftstid
Övrigt: Easy Switch, Logitech Flow
Storlek: 7,85 x 12 x 7,9 cm
Vikt: 135 gram
Pris: 1 195 kronor hos Netonnet.

plus

Hög byggkvalitet.
Bekvämt grepp.
God precision.
Smarta extrafunktioner.

minus

Inte lika bekväm för mindre händer.
Högt pris.

Betyg 4 av 5