Kanske känner du till Chromecast, Googles lösning för att strömma film till tv:n med hjälp av en liten dongel för några hundralappar. Men har du en modern tv och en hyfsat ny dator är chansen god att du redan har tillgång till Miracast.

Läs även: Stor guide: Så kopplar du datorn till tv:n – trådlöst och med sladd

Miracast är en standard för trådlösa anslutningar från till exempel bärbara datorer, plattor eller telefoner till skärmar, exempelvis tv-apparater eller projektorer som introducerades 2012. Tekniken använder vanlig wifi och kan ungefär beskrivas som "hdmi via wifi" där det trådlösa ersätter kabeln från enheten till skärmen.

Det handlar alltså inte om strömning som med Chromecast, utan hela enhetens skärm visas. Oftast blir dock kvaliteten tillräckligt god för att visa film eller till och med spela spel.

Om du har en modern bärbar dator med Windows 10 har den säkert stöd för Miracast och det finns även i många Androidenheter. Du kollar enkelt om din tv också stöder tekniken, antingen i instruktionsboken eller genom att med hjälp av fjärrkontrollen bläddra igenom de signalkällor som finns.
Börja med att ställa in tv:n på att ta emot Miracast.

Miracast

1. Anslut

Klicka på Åtgärdscenter nere till höger i aktivitetsfältet. Klicka sedan på Anslut. Du ser eventuella redan anslutna enheter och en sökning startar.


Miracast

2. Hitta

Sökningen kan ta en stund och om din tv hittas presenteras den med sitt modellnummer eller vad tillverkaren valt att visa. Nu ska datorskärmen visas.


Miracast

3. Läge

Standard är att datorskärmen kopieras, men du kanske hellre vill ha en utökad skärm. Klicka på Ändra projiceringsläge och gör ditt val.


Miracast

4. Android

För att göra samma sak i Android, välj Enhetsanslutning i inställningarna och sedan Skärmspegling. Starta sökningen. När tv:n hittas speglas skärmen.