Vi som växte upp med svarta bakelittelefoner lärde oss att lyfta luren när det ringde, svara med telefonnumret och sedan bli varse vem som fanns i andra änden. Numera är det självklart att veta vem som ringer innan vi svarar – det är bara att titta på skärmen.

Men ännu bättre är att kunna höra vem som ringer på signalen, så att du kan svara rappt om det är din bättre hälft eller chefen som vill något. Det går enkelt att ordna med personliga ringsignaler.

Har du en diger telefonbok vill du nog inte ge alla en egen signal, det skulle bara bli förvirrande. Men några få utvalda är säkert värda den uppmärksamheten.

Proceduren är ganska enkel och går att utföra från flera ställen i en Androidtelefon – i själva telefonappen eller via kontakterna. Vi har valt det senare.

Som vanligt när det gäller Android är det lämpligt att påpeka att det kan skilja sig rejält mellan olika tillverkare och olika versioner av operativsystemet.

Ringsignal

1. Kontakt

Börja med att öppna Kontakter i telefonen och bläddra fram den person som ska få en egen rington.


Ringsignal

2. Ringsignal

Klicka på de tre prickarna uppe till höger och välj Ställ in ringsignal. Ibland kan du behöva klicka på pennan först.


Ringsignal

3. Välj

Nu är det bara att välja önskad signal för din kontakt och sedan klicka på Klar. Om du kommer ihåg ljudet vet du nu när vederbörande ringer.


Ringsignal

4. Egna signaler

Om du inte är road av de inbyggda standardsignalerna kan du kopiera valfri mp3-fil till mappen Ringtones i telefonen.