Testad produkt: Asus ROG Strix SCAR II GL504GS-ES056T
Pris: Från 22 990 kronor hos Prisjakt.

Förra hösten släppte Asus två intressanta bärbara speldatorer med specifikationer inriktade på speciella typer av spel: ROG Strix Hero Edition och ROG Strix Scar Edition anpassade för moba-spel (kort för multiplayer online battle arena) respektive fps (förstapersonsskjutare). Det handlade om anpassningar av skärmtyp, tangentbord och prestanda för olika behov.

Nu har vi testat en uppföljare, ROG Strix Scar II. Namnet antyder att den alltså skulle vara arvtagare till Scar Edition, och därmed fokusera på fps-spel. Det är också en av de saker som Asus lyfter fram. Den ser ut att ha just de egenskaper som förra årets ROG Strix Scar Edition. En extra snabb bildskärm, tangentbord med extra upplysta knappar, och med teknik för att ge bättre precision.

ROG Strix Scar II
Färgglatt värre kan det bli med ett ljust skinande rgb-tangentbord. Men det går också att få till en mer diskret sober stil om du hellre vill.

Kantigt form och klockrent tangentbord
Till det yttre är det stram och kantig design som gäller, med gråsvarta ytor, stora kylningsgaller baktill, borstad metall i skärmlocket och ett vagt kamouflagemönster på delar av ytorna. Det som sticker ut mest är dock kraftfull belysning i tangentbordet i regnbågens alla färger, och även en led-rand i framkant på datorn. Med appen Aura Core kan vi styra färgerna i en mängd olika zoner, spara olika profiler för olika spel och ställa in effekter som pulserande ljus.

W, a, s och d-knapparna är dessutom extra transparenta så att du lätt ska kunna identifiera dem. I föregångarna var de också utmärkta, men inte lika tydligt som nu. Tangentbordet har rätt så hög slaghöjd och utmärkt komfort. Funktioner som N-key-rollover är och anti-ghosting är implementerade, för att säkerställa snabb och korrekt kontroll.

Musplattan är inte lika imponerande. Den är relativt liten och har precisionsproblem ut mot hörnen av plattan. Men den som vill spela spel lär ju ändå koppla in en usb-mus. För det får vi tre usb portar av gammal typ-a-sort, och en men typ-c. Här hittar vi en ganska ovanlig sak, en av typ-a-portarna kör usb-3.1 gen 2, det vill säga tio gigabits hastighet istället för fem. Usb-3.1 gen 2 brukar nästan alltid sitta i typ-c-anslutningar. Även typ-c-porten är av denna snabbare klass.

ROG Strix Scar II
De fyra wasd-knapparna behåller alltid samma vita färg.

Bättre wifi än vanligt
Utöver det får vi separat hdmi- och displayportutgång, fast gigabit-ethernet, och sd-kortläsare. Vill du ha stensäker och laggfri uppkoppling bör du välja fast nät, men även wifi-mottagningen är extra bra, tack vare extra antenn. Vi testar bandbredden på ett par ställen där vi vanligtvis får problem med signalstyrkan. ROG Strix Scar II gör visserligen inte underverk där, men presterar bättre än de flesta andra datorer.

Prestandamässigt är det en dator som definitivt levererar det som behövs. Den har givetvis fått ny Coffe Lake-processor, en sexkärnig Intel Core i7, 16 gigabyte ddr4-minnen (med möjlighet att uppgradera till 32 gigabyte), samt ett GTX 1070-kort. Det är ett fullskaligt GTX 1070 och inte den kompaktare och nedklockade version som oftast sitter i mer slimmade typer av gamingdatorer. Tack vare det får vi ut lite mer grafikprestanda ur den än vad vi förväntar oss.

Datorn har både en 256 GB ssd och en mekanisk hårddisk på 1 TB. Ssd:n är inte av nya extremsnabba typen vi sett i en del laptops på senare tid, utan har en läshastighet på ungefär 700 megabyte per sekund. Det är fortfarande respektabelt. Även mekaniska disken är lite måttlig i hastighet.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning