Ännu högre frekvens

En av de mest intressanta sakerna med datorn är dess skärm. Föregångaren utmärkte sig med sin 120 Hz-panel, men nu har Asus lagt in en ny växel och gått upp till 144 Hz. Det ger en extremt snabb rendering i vissa spel som inte utmanar grafikkortet för hårt.

Asus har också trimmat responstiden och uppger att den nu ska vara så låg som tre millisekunder. Vi har inga möjligheter att mäta detta själva denna gång, men vi upplever ingen som helst fördröjning i responsen, och andra oberoende tester bekräftar att den onekligen är snabb.

ROG Strix Scar II
Skärmen har tunna kanter både på sidorna och upptill, så webbkameran har flyttat till undersidan. Det gör att du får lite osnyggt grodperspektiv om du vill köra videosamtal eller till exempel strömma på Twitch. Men bildkvaliteten i den är väl godkänd.

Förutom att skärmen är snabb är den inte så imponerande. Upplösningen är 1 920 x 1 080 bildpunkter, normalt för en speldator där bildfrekvensen är viktigare än punkttätheten, men det gör också att det blir en viss pixlighet på 15,6 tum när vi gör annat än spelar, exempelvis läser text.

Ingen detaljkontroll

Skärmen kan visa en färgskala aningen under srgb-standarden, och cirka 60 procent av Adobe rgb-standarden. Asus har en app där vi kan välja mellan profiler för olika typer av spel, ett neutralt defaultläge och ett för film. Filmläget ser mest ut att dra ned kontrasten, och ett par av spellägena ser urvattnade ut eller ger oss onaturlig färgtemperatur.

Asus uppger 300 cd/m2 i ljusstyrka men i våra mätningar kommer vi som bäst upp i 270. I nästan alla inomhussituationer är det alldeles utmärkt men det kan innebära problem om du vill använda datorn ute i det fria. Den matta skärmytan är dock ett plus då eftersom den innebär att vi slipper störande reflexer.

Kraftfullt ljud

ROG Strix Scar II har riktigt kraftfulla högtalare som ger fylligt ljud. Om du vill kan du även slå på extra spelfusk i form av Sonic Radar, ett program som tar 3d-ljuddata från vissa spel och visar dem med visuella markörer på skärmen. Men gör du det lär du bli diskvalificerad från seriös multiplayer och inte minst all form av e-sport.

ROG Strix Scar II
Högtalarna låter högt, men det kan behövas. Även kylningen blir högljudd om du drar igång ett spel.

Sonic Radar Aura Core och en handfull andra funktioner nås från ROG Gaming Center, där vi också kan kontrollera kylningen och välja mellan tyst läge som nästan dämpar fläktarna helt, balanserat normalläge och prestandaläge som drar igång ett rejält flås. Förutom Asus egna program får vi också en livstidslicens på Xsplit Gamecaster.

Det tysta läget spar en del batteri också, men även när vi kör datorn så försiktigt vi kan, med lite textredigering offline på minimal skärmljusstyrka, räcker batteriet i knappt tre timmar. Det här är en dator som du definitivt behöver ha strömadaptern tillhands i stort sett hela tiden.

Bra valOmdöme

ROG Strix Scar II är en genomtänkt speldator med smarta hårdvaruval, hög byggkvalitet och extra funktioner som förhöjer spelupplevelsen. Det innebär inte att den är perfekt, och bland nackdelarna har vi en nästan obefintlig batteritid och en skärm som verkar offra visuell kvalitet vid blandad användning för maxad kontroll vid spel.

Är det just en vass men fortfarande hyfsat kompakt gaming-laptop du är ute efter är den ett riktigt bra val, men särskilt ekonomisk är den inte. Det finns dock billigare versioner av den med alla bra funktioner, fast lägre prestanda.


Fakta ROG Strix Scar II GL504GS-ES056T

Testad: September 2018
Tillverkare: Asus
Processor: Intel Core i7 8750H, 2,2 GHz hexa core
Grafik: Geforce GTX 1070, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 256 GB ssd + 1 TB hdd 5400 rpm, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920x1080 bildpunkter, 144 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3.1 gen 2 typ c, usb 3.1 gen 2 typ a, 2st usb 3.0, lan, hdmi, mini displayport, headset
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Rgb-tangentbord, Xsplit Gamecaster,
Batteritid: 1h 5min (hög belastning), 2h 55min (låg belastning)
Ljudnivå: 32-41 dBa
Storlek: 36,1 x 26,2 x 2,6 cm
Vikt: 2,4 kg
Garanti: 2 år
Pris: Från 22 990 kronor hos Prisjakt.

Prestanda

Cinebench 11.5, cpu: 13,53 poäng
Geekbench 4: 18 716 poäng
Cinebench 11.5, grafik (OpenGL): 75,99 fps
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 13 909 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 6 002 poäng

plus

Höga prestanda.
Utmärkt snabb skärm.
Kraftfulla högtalare.
Högkvalitativt tangentbord.
Många smarta extrafunktioner och program.

minus

Otymplig form.
Måttlig kontrast i skärmen.
Kort batteritid.
Relativt dyr.

Betyg 4 av 5
Sida 2 / 2

Innehållsförteckning