Testad produkt: Huawei MediaPad M5 Lite 10 32GB
Pris: Från 3 729 kronor hos Prisjakt.

Androidplattor av hög kvalitet är det få tillverkare som fortfarande satsar på. Apple och Samsung dominerar, och tillverkare som Acer och Asus har dragit ner rejält på tabletverksamheten och har endast kvar någon enstaka budgetplatta. Egentligen finns det bara två allvarliga utmanare just nu: Lenovo och Huawei.

I våras testade vi Huaweis senaste topp-platta Mediapad M5 som övertygade med goda prestanda, snygg bildskärm, bekväm form och framför allt mycket bra ljud. Den är dock lite dyr, cirka 4 500 kronor får du betala för en. Nu har Huawei släppt Mediapad M5 Lite, en snarlik platta men med pressat pris.

Lite mindre i måtten

Den har håller samma nivå på design och ljud som Mediapad M5, men bantar ned resten för att pressa priset. Det mest uppenbara är bildskärmen. Den är snäppet mindre på 10,1 tum och har upplösningen 1 920 x 1 200 bildpunkter. Vi får alltså inte samma knivskarpa pixelfria upplevelse som på Mediapad M5.

Huawei Mediapad M5 Lite

Å andra sidan gör det mindre måttet att M5 Lite är lättare och mer bekväm att bära runt på. Den har samma mjuka former och samma bekväma metallbakstycke som Mediapad M5. En extra bonus är att den aldrig blir särskilt varm att hålla i.

Det som är nedgraderat mest är nämligen plattans prestanda. Här sitter en Kirin 659-krets som innebär en halvering av prestanda jämfört med Mediapad M5. Enklare appar och strömning av film i hd-upplösning klarar den galant, men tyngre webbsidor och mer krävande appar som Google Maps eller mobila Microsoft Office (som även är förinstallerat) får en viss släpighet.

Inte så att de är oanvändbara, men upplevelsen och responsen är inte så direkt som den kunde vara. Det som främst tar stryk av lägre prestanda är grafiken. Mer krävande Android-spel blirirriterande långsamma och vissa titlar mer eller mindre omöjliga att köra.

Extra appar, en hel del onödiga

Utöver Office får vi också Facebook, Netflix, Ebay och booking.com som appar, samt ett gäng inte särskilt intressanta småspel förinstallerade. Det hade vi kunnat klara oss utan. Huawei proppar också plattan full med sina egna appar – video- och musikspelare, kompass, kalkylator, ljudinspelare, filhanterare och en handfull annat. Bäst är en behändig säkerhetskopieringsapp som lagrar kontakter, inställningar och dokument på en dator.

Huawei Mediapad M5 Lite

Skärmen ger oss jämna färger med neutral färgtemperatur utan påtagliga skiftningar i snäv betraktningsvinkel. Färgtemperatur och ton går att ställa in med en enkel kontroll i inställningsmenyn. Vi har inga uppgifter om färgomfånget, men film och foton får bra lyster i färgerna och bra nyansåtergivning för det mesta.

Drar vi upp ljusstyrkan över ungefär 80 procent så får den dock påtagliga problem med kontrasten, och mörka toner läcker ljus. Det kan dock vara nödvändigt i vissa fall, ljusstyrkan på ungefär 400 cd/m2 räcker precis för att skärmen ska kunna användas utomhis.

Godkänd batteritid, men inte mer

Med samma storlek på batteriet som i Huawei Mediapad M5 hade vi hoppats på liknande batteritid, men här får vi faktiskt mer beskedligt resultat. Dryga sju timmar strömmad video på maxad ljusstyrka är fortfarande godkänt och drar vi ned på ljusstyrkan räcker batteriet betydligt längre. Huawei har också ett bra strömsparläge i sitt gränssnitt emui som ger extra lång livslängd men på bekostnad av funktionalitet.

Plattan har också stöd för pekpenna, och vi får med en snygg och bekväm sådan. Den ser inte att fungera som ersättning till pekstyrning i hela plattan utan är till för särskilt anpassade appar. Precisionen blir lidande av plattans allmänna brist på prestanda, och laggar det något i en app så märks det extra tydligt när vi ritar på skärmen. Det sker väldigt sällan, men är tydligt när det händer.

Vi tycker att pennan är överkänslig så det är svårt att få till en lätt touch i ritappar. Men även om inte pennan är perfekt så är det bra kvalitet för en platta i den här prisklassen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Huawei MediaPad M5 Lite 10 32GB Pris vid test: 3745 kr.

Bästa pris just nu: 2190 kr