Testad produkt: Storytel Reader
Pris: 999 kronor hos Storytel.

Uppdatering. Det går numera att lyssna på e-böcker i Storytel Reader. Om det inte fungerar måste du uppdatera plattan. Läs mer här

Svenska Storytel är mest känt för sina ljudböcker. För 169 kronor i månaden får du lyssna fritt på tusentals böcker – i en Spotify-liknande tjänst.

Vad många däremot inte tänker på är att Storytel även har e-böcker, alltså helt vanliga böcker som du läser på skärm. Hittills har du varit bunden till Storytels app för mobilen, surfplattan och datorn, men nu kommer en ny möjlighet: e-boksläsaren Storytel Reader.

En e-boksläsare (läsplatta) ser ut som en minimal surfplatta, men kan i princip bara användas för att läsa böcker. Den svartvita skärmen och den kraftlösa hårdvaran duger inte till mycket annat än att bläddra mellan sidor med text och enkla bilder.

Att e-boksläsare ändå är en favorit bland bokälskare beror på den makalösa skärmen. Den använder en teknik som kallas e-bläck och som gör den superskarp – utan problem med blänk och flimmer. Att använda en e-boksläsare känns verkligen som att läsa på papper. Eftersom skärmen inte lyser fungerar den bra även i starkt solljus och den är dessutom extremt strömsnål. Vid normal användning håller många e-boksläsare ungefär en månad utan att laddas.

Barnsligt enkel

Somliga e-boksläsare är lite krångliga att använda, men här är Storytel Reader ett undantag. För dig som har ett Storytel-konto är den extremt smidig. Första gången du startar den kopplar du upp dig på ett wifi-nät och loggar in på ditt Storytel-konto. Tack vare pekskärm, ett tydligt virtuellt tangentbord och en bra kom igång-guide är det snabbt gjort – och sedan blir det ännu enklare.

Böcker som du redan läser via appen på någon annan enhet visas i din bokhylla, och du hamnar automatiskt på den sida där du slutade läsa. Du bläddrar med hjälp av två fysiska knappar eller genom att svepa med fingret över pekskärmen.

Storytel
Med pekskärmen och ett virtuellt tangentbord är det smidigt att söka efter böcker i Storytels stora bibliotek.

För att lägga till en ny bok pekar du på förstoringsglaset och söker via boktiteln, författarens namn eller olika kategorilistor.

Om du vill slippa vara bunden till en internetuppkoppling kan du ladda ned boken i offline-läge – det inbyggda minnet på 8 GB räcker till över tusen böcker.

Väl inne i en bok kan du ändra textstorlek, bläddra och styra den bakgrundsbelysning som gör att du kan läsa även i mörker.

Utöver detta saknar Storytel Reader däremot alla funktioner vi brukar hitta i en e-boksläsare. Det finns ingen möjlighet att spara bokmärken, göra minnesanteckningar eller få språkhjälp av inbyggda ordlistor. Det finns en hörlursingång och plattan är förberedd för ljudböcker, men stöd för Storytels egna ljudböcker kommer först "innan året är slut" enligt företagets egna uppgifter.

Helt inlåst

För att använda Storytel Reader krävs ett Storytel-abonnemang, vilket kostar över 2 000 kronor per år. Om du säger upp ditt abonnemang kan du med andra ord inte använda din e-boksläsare.

Storytel
Lonely Planets digitala reseguider är ett exempel på e-böcker som du inte kan läsa i Storytel Reader

Abonnemangskravet är förstås en stor nackdel. Men ett ännu större problem är att du inte kan använda den för något annat än Storytels böcker. Du kan inte läsa e-böcker som du har lånat på biblioteket eller handlat i andra nätbutiker. Reseboksförlaget Lonely Planet säljer exempelvis reseguider i det öppna e-boksformatet epub, men dessa går inte att läsa i Storytel Reader.

Ja, Storytel går faktiskt längre i sin inlåsning än Amazon, som hittills varit branschens värsting. Deras e-bokläsare Kindle är låst till Amazons tjänster, men med lite handpåläggning går det att föra över titlar från andra förlag. Det här är inte möjligt i Storytel Reader.

Och inlåsningen handlar inte bara om titlarna. För att ladda hem e-böcker måste du ha internet, men det fungerar inte alla med trådlösa nätverk. Om du sitter på exempelvis ett kafé som kräver inloggning via en webbsida kan Storytel Reader inte koppla upp dig.

Ska du använda Storytel Reader på resande fot vill det med andra ord till att du laddar hem böckerna i offline-läge.

Omdöme

För dig som redan är (eller vill bli) Storytel-kund och gillar e-böcker är Reader intressant, och det är utifrån dessa förutsättningar vi ger den godkänt. För alla andra blir betyget mycket lägre. Här är konkurrenten Adlibris e-boksläsare Letto ett mycket bättre val. Den är (nästan) lika billig och smidig – och den fungerar för alla sorters e-böcker, till och med sådana som du lånar gratis på biblioteket.


Fakta: Storytel Reader

Tillverkare: Storytel, www.storytel.se
Skärm: 6 tums pekskärm med e-bläck.
Belysning: Ja.
Wifi: Ja.
Batteri: 3 000 mAh.
Kompatibla textformat: Hanterar endast Storytels böcker.
Övriga format: Förberedd för Storytels ljudböcker.
Klarar bibliotekslån: Nej.
Minne: 8 GB, kan inte utökas med sd-kort.
Storlek: 17 x 11,7 x 0,9 cm
Vikt: 195 g.
Övrigt: Hörlursingång (3,5)
Pris: 999 kronor hos Storytel.

plus

Extremt enkel.
Billig.

minus

Låst till Storytel.
Fungerar inte på alla nätverk
Saknar anteckningar, bokmärken och ordlistor.
Ännu inget stöd för ljudböcker.

Betyg 3 av 5