Testad produkt: Huawei MateBook D i5 dGPU 8GB 256GB
Pris: Från 10 995 kronor hos Prisjakt.

När Huawei på allvar gjorde pc-debut förra året gjorde de det med surfplattan Matebook E samt två laptops; ultrabookslimmade 13-tummaren Matebook X och mer vanliga 15-tummaren Matebook D. Av dessa var det dock bara Matebook X som någonsin kom till Sverige.

I år släpptes ett par uppföljare. Ingen ny platta, men väl två nya laptops. Vi har redan testat lyxiga, slimmade toppmodellen Matebook X Pro som imponerar på flera punkter. Nu har vi också tagit oss en titt på en ny Matebook D. Lite enklare i design och specifikationer, lite större format, och betydligt lägre pris än Matebook X Pro.

Huawei Matebook D
Huawei Matebook D med Windows 10 Signature Edition. Det borde ge en avskalad upplevelse, men tyvärr är startmenyn full med onödigheter. Få av dessa är dock Huaweis.

Finns med olika specifikationer

Rekommenderat pris för vår modell är 10 995 kronor, och de butiker som säljer den listar den för precis det. Sedan finns det både dyrare och billigare varianter, från ca 8 500 till 12 500 kronor, med olika processor, minne och lagring.

I vårt fall handlar det alltså om en lite bättre mellanmodell, den har åttonde generationens Intel Core i5-processor av Kaby Lake Refresh-typ och 8 GB ram-minne ála ddr4, som tillsammans levererar pålitliga prestanda för alla former av kontorsjobb, mediauppspelning och även lite kreativa sysslor. Lagringen består av en 256 GB SSD av lite enklare typ än de ultrasnabba vi sett i premium-laptops på senare tid. Den är snabb nog i genomsnitt, men också ojämn, med en läshastighet som pendlar mellan 125 och 350 megabyte per sekund.

Vi får här också extra grafikprestanda i form av ett diskret Geforce MX150-kort, som höjer den till en maskin som går bra att spela lite mindre krävande spel på och även höjer prestanda i en del program som till exempel Photoshop. Grafikkortet producerar inte avsevärt mycket värme, men processorn kan i sig få fläktarna att dra igång på högvarv, och då och då kan Matebook D bli rätt så högljudd.

Huawei Matebook D
Gallret på undersidan döljer extra högtalare. Såvitt vi kan se är de inte till för kylning, utan luft både sugs in och blåses ut bakåt i skarven mellan dator och bildskärm.

14 tum i kompakt chassi
Att kalla nya Matebook D för en uppgradering av förra årets modell är att göra den en otjänst, och vi tycker nog att Huawei hade varit smartare om de gett den ett nytt namn. För det här är en helt ny dator från grunden med eget format.

Den har en skärm på 14 tum i klassiskt 16:9-format och hyfsat tunna skärmkanter som ger den samma bredd och längd som många 13-tummare. Den har 1080p-upplösning och en enkel men behaglig ips-panel med jämn färgskala. Den saknar dock både färgomfånget och den extra ljusstyrka som en del konkurrenter kan stoltsera med. Här sitter dock webbkameran på vanlig plats ovanför skärmen. Den ger oss faktiskt bättre bild än den undangömda kameran i Matebook X Pro.

Ultrabookslimmad är Matebook D dock inte, utan ett par millimeter tjockare än Matebook X Pro och med en vikt på strax under ett och ett halvt kilo. Chassit är stabilt och snyggt, helt i aluminium förutom just runt skärmen. En Huawei-logga i skärmlocket är det enda som sticker ut, och för övrigt är det avskalat och stilrent.

Huawei Matebook D
En extra port eller två hade varit trevligt. 

Bekväm att jobba på
På sidorna hittar vi en relativt enkel uppsättning anslutningar, två usb 3 och en usb 2-port, varav en är usb-c och även används av strömadaptern, samt fullstor hdmi och ett hörlursuttag. SD-kortplats har Huawei valt att inte inkludera. Det, och en extra usb-port hade vi inte tackat nej till. Nu känns den lite begränsad. Funktionsmässigt är det bara på en punkt som den skiljer sig. I på-knappen strax bredvid tangentbordet har den en rapp och väl fungerande fingeravtrycksläsare inbyggd.

Tangentbordet påminner mycket om det i Matebook X Pro, stora knappar med något låg slaghöjd med precis lagom motstånd och tydlig klickkänsla. Det har bakbelysning i tre steg, men även det ljusaste läget kan vara lite för lite i vissa situationer. Musplattan är enkel och funktionell men gör jobbet väl. Det kan bli lite hoppig kontroll om vi sveper fingret för fort men inget som är ett avgörande problem.

Huawei Matebook D
På-knappen med fingeravtrycksläsare ser ut som den läsare som sitter baktill på en och annan Huawei-telefon. Och fungerar lika bra.

Vid sidan av tangentbordet, och även undertill på datorn, sitter galler för högtalare. De ger oss rent ljud med hög volym och utmärkt stereospridning samt effektiv surround med Doly Atmos-stöd. Bastonerna kommer dock bort lite, och trots detaljerade inställningsmöjligheter i Atmos-appen får vi aldrig riktigt tryck i lägre register.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Huawei MateBook D i5 dGPU 8GB 256GB Pris vid test: 10995 kr.

Bästa pris just nu: 9987 kr