När många hör ordet överklockning går tankarna till tekniskt superkunniga datornördar med specialbyggen, exponerade kretskort och handbyggda kylsystem där de kyler processorer med flytande kväve och pressar processorer bortom alla rimliga gränser. Mest för att se om det går.

Men i verkliga livet är det inte så dramatiskt, och inte heller så komplicerat som det först verkar. Överklockning är något som även vanliga användare kan lära sig och få glädje av, och kräver inte något mekaniskt mekande inne i datorn.

Överklockning handlar kort och gott om att ställa om parametrar så att processorns klockfrekvens ändras, förslagsvis då uppåt för att få mer prestanda. Den vanligaste anledningen till att överklocka är kanske inte för att klämma ut några extra procent ur en sprillans ny pc, utan snarare för att få en äldre dator att hänga med ett tag till.

Överklockning kan göras på både cpu, det vi brukar kalla gott och gott för processorn, och på gpu, den separata processorn på grafikkortet. Här fokuserar vi på hur du överklockar din cpu.

Processorer
Alla processorer går inte att överklocka, här är några som har den möjligheten.

Ta reda på vad du kan göra, och får!

Överklockning är främst något du gör med en stationär pc. Det är inte alla processorer som tillåter att du ändrar i dess inställningar på detta sätt, och dessutom måste moderkortet tillåta överklockning. Det gör de flesta bättre moderkort av standardformat för stationär pc.

Intel har låst överklockningsmöjligheten på alla Core-processorer sedan några år tillbaka utom ett fåtal som har ett K i slutet på modellbeteckningen. Dessa sitter för det mesta inte i datorer från de stora tillverkarna. Men bygger du din egna, eller låter en lokal svensk butik skruva ihop en pc åt dig, så kan det vara värt att satsa på en sådan. Från AMD är det lite mer generöst, eftersom de nya Ryzen-processorerna stödjer överklockning, samt äldre FX-modeller med tillägget Black Edition.

Är du osäker på vilken processor du har är det lätt att ta reda på. Det står i klartext i systeminformationen som du hittar om du trycker Windowsknappen + Pause eller högerklickar på startmenyikonen i nedra vänstra hörnet och väljer System.