När många hör ordet överklockning går tankarna till tekniskt superkunniga datornördar med specialbyggen, exponerade kretskort och handbyggda kylsystem där de kyler processorer med flytande kväve och pressar processorer bortom alla rimliga gränser. Mest för att se om det går.
Men i verkliga livet är det inte så dramatiskt, och inte heller så komplicerat som det först verkar. Överklockning är något som även vanliga användare kan lära sig och få glädje av, och kräver inte något mekaniskt mekande inne i datorn.
Trimma datorn – så snabbar du upp ett långsamt Windows
Överklockning handlar kort och gott om att ställa om parametrar så att processorns klockfrekvens ändras, förslagsvis då uppåt för att få mer prestanda. Den vanligaste anledningen till att överklocka är kanske inte för att klämma ut några extra procent ur en sprillans ny pc, utan snarare för att få en äldre dator att hänga med ett tag till.
Överklockning av cpu
Överklockning kan göras på både cpu, det vi brukar kalla gott och gott för processorn, och på gpu, den separata processorn på grafikkortet. Här fokuserar vi på hur du överklockar din cpu.

Ta reda på vad du kan göra, och får!
Överklockning är främst något du gör med en stationär pc. Det är inte alla processorer som tillåter att du ändrar i dess inställningar på detta sätt, och dessutom måste moderkortet tillåta överklockning. Det gör de flesta bättre moderkort av standardformat för stationär pc.
Intel har låst överklockningsmöjligheten på alla Core-processorer sedan några år tillbaka utom ett fåtal som har ett K i slutet på modellbeteckningen. Dessa sitter för det mesta inte i datorer från de stora tillverkarna.
Rädda din gamla dator med Linux – gratis
Men bygger du din egna, eller låter en lokal svensk butik skruva ihop en pc åt dig, så kan det vara värt att satsa på en sådan. Från AMD är det lite mer generöst, eftersom de nya Ryzen-processorerna stödjer överklockning, samt äldre FX-modeller med tillägget Black Edition.
Är du osäker på vilken processor du har är det lätt att ta reda på. Det står i klartext i systeminformationen som du hittar om du trycker Windowsknappen + Pause eller högerklickar på startmenyikonen i nedra vänstra hörnet och väljer System.
Säkerhet framför allt
Ändringar i klockfrekvens kan störa kommunikationen mellan processor, grafik, minnen och andra komponenter på moderkortet, eller utmana kylningen för mycket och överhetta. I värsta fall riskerar du att datorn kraschar helt.
Men risken att du har sönder datorn är liten. De flesta nyare moderkort och bios har säkerhetsspärrar som gör att du inte kan ställa om parametrar orimligt mycket, samt både automatiska och manuella sätt att återställa allt till standardinställningar.
Den största risken är att du förlorar data om datorn kraschar precis när du använder den. Därför bör du göra en komplett säkerhetskopiering av system och dokument innan du sätter igång. En bra backup bör ju varje dator ha i vilket fall som helst.
Det du också bör göra innan du går vidare är att se till att Windows, bios och drivrutiner är uppdaterade till senaste version. Av dessa kan bios vara den knepigaste biten. För det mesta har moderkortstillverkaren program du kan ladda ner som gör det åt dig. Om så inte är fallet finns det rutiner i bios-menyn för att göra det manuellt. Hur du då går till väga kan du läsa mer om här.
Fixa verktygen
Nej, vi menar inte mejsel, kylpasta och lödkolv, utan programmen du behöver ha för att kunna överklocka, och för att sedan kunna testa datorns stabilitet, hålla koll på temperaturen och mäta hur snabbt det går.
För att sköta själva klockfrekvenskontrollen finns det flera alternativ. Länge var det enda sättet att överklocka att gå in i datorns bios-meny, eller uefi som det egentligen heter på nyare datorer (fast det kallas i folkmun fortfarande bios, även inne i datorerna), och ändra inställningar där. Bios eller uefi nås med ett snabbt knapptryck under datorns uppstart, för del mesta Del eller F12, det står på skärmen.

Men troligen behöver du inte in där och rota över huvud taget. Till många moderkort följer det med ett kontrollprogram, där du kan styra fläktar, hålla koll på minneskonfiguration, och ofta även överklocka.
Ett alternativ om inte funktionen hittas där eller om ditt moderkort saknar sådant program är gratisprogrammen Intel Extreme Tuning Utility om du har Intel-processor, AMD Ryzen Master för Ryzen-processor och AMD Overdrive för andra överklockbara AMD-processorer. De ger dig behändig kontroll över alla relevanta inställningar.
Gratis är gott
Utöver det behöver du ett program som håller koll på processorns temperatur. Vi rekommenderar Core Temp, som är ett enkelt och litet men pålitligt program som du kan ha igång medan du testar prestanda och stabilitet.
Snabba upp ditt internet – utan att köpa prylar
Prestanda testar du med benchmarkprogram som de vi använder i våra datortester. Vi rekommenderar att du laddar hem senaste versionen av Maxon Cinebench, som ger en bra indikation på ren cpu-prestanda.
Slutligen behöver du ett stresstestprogram för processorn, för att se att allt i datorn fungerar stabilt på den nya klockfrekvensen. Ett bra sådant är Prime 95. Där kan du köra ett test som bokstavligen kallas Torture Test på datorn. Klarar den det utan anmärkning kan du vara ganska säker på att din överklockning är stabil.

Ett sista program som kan vara behändigt är CPU-Z, som ger dig information om allt från namnet på ditt moderkort och processor till belastning och hastighet på vardera processorkärna.
Det bästa med alla dessa program? Du behöver inte betala ett öre. Både dessa och de från Intel, AMD och moderkortstillverkarna är gratis.