Under hösten har vi testat två av de nya grafikkorten med Nividas nya RTX-teknik i grafikkort, ett med Geforce RTX 2070 och ett med Geforce RTX 2080, bägge från MSI. Nu har turen kommit till värstingen i gänget, Geforce RTX 2080ti. Denna gång är det Asus som ställer upp med ett kort.

Grafikkortet heter Asus ROG Strix RTX 2080 Ti O11G Gaming, men listas ofta i butiker som GeForce RTX 2080 Ti Strix Gaming OC. Det här är ett litet irriterande problem med grafikkkort i allmänhet. Ett kort kan ha olika modellnamn på lådan, i butikers prislistor och på tillverkarens hemsida.

Höga prislappar överlag

Kortet blir ditt för den saftiga prislappen 16 000 kronor. Det placerar den bland de lite dyrare RTX 2080ti-korten, som finns att få tag på i prisspannet 13 000 till 19 000 kronor. Riktigt vad som skiljer korten åt är svårt att se på pappret, de har alla samma grafikprocessor och lika mycket minne. De varierar i antal och typ av skärmanslutningar, kylningskonstruktion och medföljande program, men det är i stort sett allt.

Asus ROG Strix RTX 2080 Ti O11G Gaming
Kortet har två hdmi-portar och två displayport.

En sak som skiljer detta från de flesta andra kort är tillägget OC i namnet, vilket innebär att det förkonfigurerat med högre klockfrekvens än vad som är standard för RTX 2080ti, och därmed överklockat redan från början. Med det visar sig att många kort som är klart billigare gör samma sak, så det i sig är ingen orsak till det högre priset.

Efter att ha kämpat med att få plats med ett par tidigare grafikkort i vår testdator har vi inga problem med Asus kort. Det är avlångt, men är i gengäld smalare och kortare på höjden än andra kort vi sett i den senaste generationen.

Lite blink, mycket ström

De flesta gaming-produkter av detta slag är fulla av flashiga dioder som går att programmera med pulserande ljuseffekter. Men här är dessa ovanligt återhållsamma och syns knappt alls när vi slår på datorn. Ett program kallat Aura RGB används för att ställa in dessa, och du kan andra färg och ställa in en handfull effekter. Eller så struntar du helt i det programmet om sådant inte intresserar, och släcker lamporna helt. Kortet har nämligen en behändig strömbrytare för just det.

Kortet är inte heller lika tungt som de två MSI-korten vi testade tidigare och behöver inga specialstöd för att monteras in i datorn. Det är bara att plugga in i en pci express-plats, dra fast en liten skruv och plugga in kraftkablarna.

Asus ROG Strix RTX 2080 Ti O11G Gaming
Baksidan är täckt av en skyddande plåt. Den är dock inte lika massiv och tung som på de MSI-kort vi testat tidigare. 

Här krävs det dubbla åttapinnbarskontakter och kortet ställer också extra höga krav på ditt kraftaggregat. Minimikravet är ett på 650 Watt, och det som sitter i vår testdator är på håret för klent för att hänga med när både kortet och processorn jobbar hårt, med blåskärm som resultat. Så först får vi byta ut det mot ett kraftfullare för att kunna testa kortet på allvar.

Tre färdiga prestandanivåer

När vi gjort det levererar kortet dock stabil prestanda. Till kortet medföljer ett program som heter Asus GPU Tweak II, i vilket du både kan göra manuell överklockning, eller välja mellan förkonfigurerade lägen om du vill göra det enkelt för dig. Här finns överklockat med läget OC, standardläget Gaming som ger den grafikprocessorns normala klockfrekvens, och slutligen Silent, som drar ner klockfrekvensen några procent, vilket sparar ström och gör att fläktarna kan gå tystare.

Det kan vara ett bra läge att köra vid vardaglig användning och även i många minde krävande spel. Det ger fortfarande bra med grafikkraft, men gör en markant skillnad på fläktbruset. När du sedan behöver mer kraft kan du växla till OC istället.

Asus GPU Tweak II
I programmet GPU Tweak II är det lätt att byta mellan prestandalägen. Här finns också funktionen Gaming Booster, som stänger ner onödiga systemprocesser och optimerar minnet innan du startar dina spel.

Vi märker ingen skillnad i fläktnivåer mellan Gaming och OC-läget, så då är lite extra kraft bara välkommet. Till skillnad från de RTX 2070- och RTX 2080-kort vi sett är Asus ROG Strix RTX 2080 Ti O11G Gaming rent allmänt mer högljutt. Det har tre fläktar med halvstor diameter, som får jobba hårt för att hålla kortet svalt.

Hoppet från RTX 2080 till RTX 2080ti ger framför allt en signifikant förbättring i bildfrekvens vid nyare spel som kör DirectX 12, med hög nivå på krävande effekter och i 4k-upplösning. Det är fortfarande en bit kvar till solida 60 bilder per sekund i de flesta spel, men det börjar nämna sig den nivån. I mer optimerade spel som racinbgspel är vi redan där, i tunga detaljerade actionspel behöver vi ställa ned en del effekter. Däremot är prestandaförbättringen på lägre upplösningar och i äldre Direct X 11-spel inte lika påtaglig, i alla fall i våra tester. Där är det troligen andra faktorer i de flesta datorer som håller tillbaka prestandamaximering.

Omdöme

Med tanke på det brutala priset, nästan dubbelt jämfört med en RTX 2080-kort, är det svårt att i dagsläget rekommendera 2080ti-kort över huvud taget. Men är du en inbiten och kunnig byggare av din egna gamer-dator och satsar stenhårt på 4k-uppslösning och bästa möjliga bildkvalitet, och är beredd att betala i stort sett vad som helst för det, så är Asus kort ett säkert val. Det passar i de flesta lådor, och levererar höga prestanda utan extra lull-lull. Tänk bara på att det ställer höga krav på datorn, så du kan behöva uppgradera annat också.

I testet använde vi en HP Omen 880 som testmaskin, en dator vi fått låna in för tester av spel och hårdvara på pc.

Fakta Asus ROG Strix RTX 2080 Ti O11G Gaming

Testat: December 2018
Produkttyp: Grafikkort
Kontakt: Asus
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 2080 ti, fabriksöverklockad till 1 650 MHz
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: 2st displayport 1.4, 2 st hdmi 2.0b, virtual link
Minne: 11 GB gddr6
Angiven datorkraft: 11 750 Gflops basprestanda, upp till 13 447 Gflops boost
Extra programvara: Asus GPU Tweak II, Asus Aura RGB
Längd: 304 mm
Pris: 16 000 kr
Garanti: Tre år

Prestanda (I dator med i7-7700K/32 GB ram)

3dmark Time Spy (DirectX 12): 12 321 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 21 812 poäng
Vrmark: 14 881 poäng

Speltest (2160p, Ultra)
Shadow Of The Tomb Raider (DirectX 12): 49-82 fps
Forza Horizon 4 demo (DirectX 12): 68-90 fps
Project Cars II (DirectX 11): 60-85 fps
The Witcher 3 (Direct X 11): 55-75 fps

plus

Topprestanda.
Lätt att montera och konfigurera.
Hårdvaruswitch för dioder.

minus

Bitvis högljudd kylning.
Dyrt för måttlig prestandaökning.
Höga krav på datorn.

Betyg 4 av 5