Blue Yeti är en av en handfull mikrofoner som du ser bland Twitch-strömmare och på Youtube-kanaler. Om de inte gömmer undan den precis utanför bild, vill säga. Det är lätt att fastna vid att man behöver en bra webbkamkera. Men en bra mikrofon kan vara ännu viktigare. Yeti har blivit populär av flera olika anledningar.

För det första är den extremt lätt att använda, den pluggas in med usb till samma dator som spelar in video eller strömmar med och fungerar direkt ur boxen. För det andra har den, precis som alla Blue-produkter, en charmig retro-inspirerad design som gör sig bra på bild.

Extra kompakt

Och sist men inte minst levererar den mycket bra ljudkvalitet till ett relativt lågt pris. Det gör den också populär för podcast-inspelning och för hobbymusiker som mikrofon i heldigital studio, även fast det inte är just sång och musik den är tänkt för.

Blue Yeti Nano
En stor liten mikrofon med snygg stil.

Blue Yeti har dock ett problem i det att den är ovanligt stor och skrymmande. Nu har Blue lanserat Yeti Nano, en extra kompakt variant av mikrofonen, och dessutom till ett snäppet lägre pris. Cirka 1 200 kronor kostar den, och levereras förmonterad i ett kort men stadigt litet bordsställ. Vi får med en meterlång usb-kabel och en adapter för olika standardgängor om du vill fästa den i eget stativ.

Yeti Nano har precis som sitt storasyskon en elegant stil med kromglans i detaljerna och ett matt metallchassi som finns i fyra olika färger. Tyvärr ser bara det mer anonymt gråsvarta ut att finnas i svenska butiker. En guldglänsande mick hade varit kul.

Igång på fem sekunder

Anslutningarna sitter på undersidan och här hittar också mikro-usb-port och hörlursutgång. Yeti Nano är nämligen inte bara mikrofon utan kan också fungera som din datorns ljudkort. Pluggar vi in den i en pc med Windows 7 eller senare så dyker den upp både som högtalare och mikrofon och blir vår förvalda ljudenhet.

Blue Yeti Nano

Ljudkvaliteten ut ur hörlursuttaget är god, men ger oss ett aningen störande konstant bakgrundsbrus. I gengäld får vi direkt medhörning från mikrofonen. Den lär inte ersätta ditt befintliga ljudkort om du har ett bra sådant, men kan vara praktiskt just när du spelar in.

På framsidan av mikrofonen sitter en kombinerad knapp och ratt som dels sätter mikrofonen i mute-läge om vi trycker på den, dels fungerar som volymkontroll för ljudutgången. Den har en tydlig diod som indikerar mikrofonen status.

Två sorters ljudupptagning

Baktill sitter en knapp med vilken du kan växla mellan rundtagande och riktad, njurformad ljudupptagning. Den är möjligen lite osmart placerad, då vi kommer åt den av misstag nästan varje gång vi greppar mikrofonen för att justera vinkel på den i stativet. Det är troligen inte en inställning du gör särskilt ofta, så en switch på undersidan hade varit mer praktiskt.

Riktad upptagning är bäst om du sitter själv med mikrofonen. Då pratar du in i den rakt framifrån, inte ovanifrån som med en handhållen mikrofon. Rundtagande mikrofon är bättre om ni är flera som ska höras, till exempel med mikrofonen på ett bord mellan er.

Det viktigaste är givetvis hur det låter. Och Yeti Nano håller precis den höga kvalitet vi förväntar oss av Blues mikrofoner. Vi får ut 24 bitars 48 KHz-ljud med imponerande klarhet i diskant och mellanregister. Den saknar kanske det där riktigt fylliga djupet i bastoner, men mycket av det går att få fram med valfri equaliser i datorn. Det vi inte får som stora Yeti-mikrofonen har möjlighet till är stereoljud, men annars gör Yeti Nano ett precis lika bra jobb.

Blue Yeti Nano
Snabbt byte mellan upptagningstyp på baksidan.

Slipper de flesta störande ljud

Speciellt i riktat läge är den en mikrofon för extra korta avstånd, och gör ett bra jobb med att dämpa bakgrundsbrus så att din röst framhävs extra mycket. Trots att du då är nära mikrofonen är problem med puffljud knappt existerande, tack vare hur mikrofonen är riktad. På den punkten är den faktiskt bättre än stora Yeti.

Till mikrofonen finns också ett tillhörande program till Windows och Mac OS kallat Sherpa. Där får vi, förutom behändig åtkomst till alla kontroller som också sitter på själva Yeti Nano, en gain-kontroll, vilket saknas fysiskt reglage för.

Programmet används också för att enkelt uppdatera enhetens mjukvara. När vi gör det slutar dock programmet av någon anledning att känna igen mikrofonen. Vi får tipset att plugga ur och plugga i mikrofonen, men det hjälper inte. Kanske är det just på grund av sådana buggar programmet fortfarande kallas för en beta-version. Men då det enda vi saknar här är gain-kontroll, och sådant kan skötas från de flesta strömnings- och inspelningsprogram istället, är det ingen katastrof.


Bra valOmdöme

Så länge du inte vill ha xlr-utgång för att plugga in i ett riktigt mixerbord utan nöjer dig med usb-uppkoppling är Blue Yeti Nano en enkel mikrofon som levererar övertygande kvalitet, är enkel att använda och riktigt prisvärd. Det lite jobbigt korta stativet som gör att vi får huka oss ner för att prata i den, och ett lite buggigt kontrollprogram (som ändå inte egentligen behövs) är dess största nackdelar.

Fakta Blue Yeti Nano

Testad: September 2018
Tillverkare: Blue
Anslutning: Mikro usb 2.0
Mikrofonteknik: Kondensator
Samplingsfrekvens: 48 kHz
Bitdjup: 24
Mikrofonlägen: Riktad, rundupptagande
Systemkrav: Windows 7, 8.1, 10 eller Mac OS (10.10 eller nyare)
Storlek (inkl stativ): 10,9 x 9,6 x 21,1 cm
Vikt (inkl stativ): 0,63 kg
Pris: 1 190 kronor hos Teknikmagasinet.

plus

Hög ljudkvalitet.
Snygg kompakt design.
Enkla, tydliga kontroller.
Bara att plugga in och köra.

minus

Något kort stativ.
Småproblem med tillhörande program.

Betyg 4 av 5

Blue Microphones Yeti Nano Pris vid test: 1190 kr.

Bästa pris just nu: 989 kr