Sent igår kväll var det till sist dags för Microsoft att visa upp höstens uppdateringar kring såväl hård- som mjukvara. På det senare området återfinns den väntade höstuppdateringen för Windows 10, som börjar rullas ut den 9 oktober. Som vanligt kan otåliga användare troligtvis installera oktober 2018-uppdateringen ännu tidigare tack vare funktionen Sök efter uppdateringar (Inställningar > Windows Update).

OBS: Microsoft har tillfälligt stoppat utrullningen av version 1809 av Windows 10 efter att användare har rapporterat att deras filer raderats från datorn. Har du laddat ned uppdateringen bör du avvakta med att installera den, eller åtminstone ta en backup innan du gör det.

Och nyheterna? Den här gången slår Microsoft inte på den stora funktionstrumman, utan bjuder i stället på en del mindre uppdateringar. Det blir bland annat smidigare att flytta bilder och filer mellan datorn och mobilen tack vare den nya Windows-appen Din telefon. Appen gör det dessutom möjligt att skicka sms från datorn. Microsoft satsar här också på en funktion kallad app-spegling för att låta dig använda de appar du har installerade på din telefon direkt vid datorn, vilket demonstrerades med appen Snapchat under evenemanget.

En annan nyhet är att Windows 10:s nya tidslinjefunktion även ska omfatta mobila enheter. Denna kommer att hittas i Microsoft Launcher-appen som finns för Android och IOS, där en testversion redan ska finnas tillgänglig för det förstnämnda operativsystemet.

Den nya Snip & Sketch-appen, som kallas Klipp och Skiss på svenska, återfinns i Microsoft Store och låter dig göra snabba anteckningar på dina skärmbilder på en mängd olika sätt, och gör det även möjligt att dela skapelserna med andra appar i Windows 10-ekosystemet.

Bland de mindre nyheterna återfinns bättre inställningsmöjligheter för hdr-skärmar, ett mörkt läge för Utforskaren och ett gäng förbättringar för Microsofts egen webbläsare Edge. Vi kommer att utforska oktober-uppdateringen av Windows mer grundligt inom den närmaste framtiden, så håll utkik efter mer nyheter, genomgångar och tips!