Skrivbordsikonerna i Windows 10 kan storleksändras. Du kan göra dem mindre eller större. Du kan också passa in dem prydligt i en rutnätlayout. Om du inte gillar rutnätet kan du flytta dem hur du vill genom att inaktivera Justera ikoner mot rutnät.

Allt detta är bra, men när du ändrar storlek på dina skrivbordsikoner ändras inte rutnätet. Det innebär att om du gillar stora ikoner blir det väldigt lite utrymme mellan dem och det ser inte snyggt ut. Om dina ikoner i stället är små blir det tillräckligt med utrymme mellan dem för att lägga till ytterligare en hel rad ikoner.

Det här kan du anpassa om du vill, men för att ändra ikonavstånd på skrivbordet måste du redigera Windows-registret. Det är som vanligt en manöver som innebär en viss risk och bör utföras med försiktighet.

Ikon

1. Klicka på Startknappen och skriv regedit.
2. Starta programmet som visas och godkänn att det får göra ändringar.
3. Använd panelen till vänster och klicka dig fram till registernyckeln HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics.
4. I högra panelen hittar du nu bland annat de två värdena IconSpacing och IconVerticalSpacing, det första för avståndet mellan kolumner och det andra för avståndet mellan rader. Båda är normalt -1 125 (observera minustecknet), men det kan variera beroende på din skärmupplösning.
5. Dubbelklicka på det värde du vill ändra och skriv in en egen siffra, som kan vara mellan -480 och -2 780. Stäng med OK.
6. Stäng registereditorn.
Båda värdena behöver inte vara lika – du kan ha ett rektangulärt rutmönster i stället för ett kvadratiskt. Du kan säkert behöva experimentera lite för att hitta något som passar och måste starta om Windows mellan varje försök.