Med din vanliga skrivare kan du skriva ut en bild i betydligt större format än skrivaren klarar av om du är villig att klippa och klistra lite. Det finns gott om program som kan åstadkomma detta, men problemet är att en bild inte går att förstora hur mycket som helst utan att den blir oskarp.

Ett sätt att lösa detta är att använda så kallade halvtoner. Bildpunkterna omvandlas till en serie små prickar som, när de ses på avstånd, ser ut som ett relativt skarpt foto beroende på storleken på prickarna.
Nackdelen är att bilden blir svartvit eller får färre färger, men effekten kan bli riktigt bra – särskilt på avstånd, som sagt.

Vi har valt ett program som kallas Rasterbator och som du laddar ned på rasterbator.net/Download. Programmet behöver inte installeras, zip-filen innehåller en mapp som du kan packa upp var som helst. Kör sedan filen Rasterbator.exe.

Du kan också göra bildkonverteringen online om du föredrar det. Surfa då bara till rasterbator.net och klicka på Create your poster.

Rasterbator

1. Starta

Starta Rasterbator, välj språk och klicka på Fortsätt. Bläddra fram din utvalda bild och klicka på Fortsätt.


Rasterbator

2. Format

Välj A4 eller A3 beroende på din skrivare och bestäm om du vill ha porträtt- eller landskapsformat beroende på bilden. Fortsätt och välj hur stor bild du vill ha, i antal pappersark.


Rasterbator

3. Alternativ

När du fortsatt kan du göra ett antal val, där prickstorlek och färg lämnar en hel del utrymme för experimenterande. Fortsätt, välj var den blivande pdf-filen ska sparas. Klicka på Rastrera nu! När allt är klart kan du stänga programmet.Rasterbator


4. Skriv ut

Filen öppnas i din pdf-läsare och du kan skriva ut den. Utskrifterna ordnas så att det är lätt att passa ihop dem och det som återstår är ett ganska omfattande arbete med klippning/skärning och klistring.