Studioinspelning kräver dyrbar utrustning och ett rum med bra akustik (och utan bullriga grannar). Men säkert har du någon ljudinspelning eller ett ljudspår till en film du spelat in där bakgrundsljudet är störande.

Då finns det möjligheten att göra det hela lite mer lyssningsbart och den inspelade rösten mer framträdande mot bakgrundsljudet. Det existerar förstås dyra betalprogram för sådant, men mycket kan göras med det förträffliga och populära gratis ljudredigeringsprogrammet Audacity.

Kanske har du det redan installerat, men annars kan det hämtas på www.audacityteam.org. Du hittar också en kom igång-guide på pcforalla.se.

Hur bra resultatet blir beror på din inspelning. Att minska buller leder vanligen till en viss distorsion. Detta är normalt och det finns inget du kan göra åt det. När det bara är lite brus och signalen (det vill säga röst, musik eller annat önskat ljud) är mycket starkare än ljudet, fungerar effekten bra och det finns väldigt liten hörbar förvrängning. Om bruset är väldigt variabelt eller väldigt högt (signalen är inte mycket högre än ljudet) kan resultatet bli förvrängt.

Audacity

1. Välj störningen

Starta Audacity och öppna din ljudfil. Du behöver ett stycke av inspelningen där det bara finns bakgrundsljud, ingenting annat. Markera detta genom att dra med musen.


Audacity

2. Lär in brusnivån

Gå till menyn Effekt och välj Noise Reduction (inte översatt i den svenska versionen). Klicka på Ladda brusprofil. Programmet lär sig hur bakgrundsljudet låter.


Audacity

3. Markera allt

Markera nu hela det ljud som ska justeras. Gäller det hela filen är det enklast med Ctrl + A. Annars är det bara att som vanligt dra och släppa med musen. Välj sedan Noise Reduction igen.


Audacity

4. Åtgärda

Experimentera gärna med reglagen nedtill och klicka sedan på OK. Du kan behöva göra om proceduren några gånger för att få till något som låter bra. Notera att det syns att brusnivån är lägre.