Säkert har du upplevt den där otäcka känslan när du överlämnar din älskade Android-telefon till någon, oavsett om det är din brorsdotter som vill spela ett spel eller din vän som vill se något på webben. Du vet aldrig riktigt i vilket skick din enhet kommer tillbaka eller vad den som lånar den kan råka hitta.

De senaste versionerna av Android har en funktion som kan hjälpa till och så här använder du den. Den heter Fästa skärmen och introducerades i Android 5.0, med några förbättringar i Android 5.1.

Funktionen begränsar den som använder din telefon (eller platta) till en viss app, och du kan ställa in en upplåsningskod för att behålla enheten i det här läget (det skulle vara ganska meningslöst annars).
Observera att det som vanligt kan finnas skillnader mellan olika tillverkare och Androidversioner.

Android

1. Aktivera

Gå till Inställningar och välj Säkerhet eller Låsskärm och säkerhet. Klicka på Fästa skärmen och ställ reglaget i läge .


Android

2. Lås

Du får då ytterligare ett reglage med möjlighet att låsa skärmen. Den exakta ordalydelsen för det andra alternativet varierar beroende på hur din Androidenhet för närvarande är skyddad.


Android

3. Välj

Använd den fyrkantiga knappen för att visa alla aktiva appar och svep bort alla utom den du vill ha. Klicka på den gröna knappen med nålen. Läs och klicka på OK.


Android

4. Lås upp

För att återställa full behörighet, håll in vänsterpilen (Tillbaka) och fyrkanten (Senaste appar) samtidigt och lås sedan upp med din valda upplåsningsmetod.