Gigantiska hårddiskar är inte längre någon självklarhet. Tvärtom – de senaste åren har datorernas lagringskapacitet faktiskt sjunkit rejält.

Förklaringen är övergången från traditionella, mekaniska hårddiskar till moderna ssd-minnen (solid-state drive).

En ssd är snabbare, tåligare, tystare och mindre batterikrävande, men den har också betydligt lägre lagringskapacitet per krona än en traditionell hårddisk. Det här gör att framför allt de slimmade bärbara datorer som har blivit populära de senaste åren kan ha ganska dåligt med utrymme.

Med tanke på hur lätt det är att filma och fotografera i hög upplösning, och med tanke på hur lätt det är att hämta program och appar hamnar många av oss i ett läge där vår dator blir full – eller överfull.

Problem med uppdatering

Dåligt med utrymme kan göra datorn instabil, och det blir ett extra stort problem när vi ska uppdatera Windows. Sedan lanseringen av Windows 10 har det kommit två stora uppdateringar varje år, och de är ganska utrymmeskrävande.

Framför allt krävs det rejält med utrymme under själva uppdateringen. Det som händer är nämligen att din gamla och nya Windowsversion under en tid ligger kvar på hårddisken samtidigt. Det här är en förutsättning för att du på ett enkelt sätt ska kunna återställa datorn om den nya uppdateringen skapar problem.

Att ha rejält med ledigt utrymme är med andra ord en förutsättning för att uppdateringen ska fungera problemfritt. Det här blir extra viktigt i samband med höstens stora Windowsuppdatering. Det program som sköter installationen kontrollerar tyvärr inte utrymmet i förväg, vilket kan leda till installationsfel när hårddisken blir full. Läs mer i vår artikel här.

Ett bra tips är därför att städa innan du sätter igång. En riktlinje är att alltid ha minst 10 procent av disken fri, men runt 20 procent är att rekommendera.

Så här gör du för att rensa hårddisken.


Windows 10

1. Ta bort program

På många datorer finns gott om program som inte används. Ta bort dem genom att öppna Inställningar, Appar, Appar och funktioner. Markera en app och välj Avinstallera. Du kan hitta extra utrymmeskrävande program genom att välja Sortera efter: Storlek.


Windows 10

2. Rensa filer

En annan utrymmestjuv är filmer, ljud och foton. Öppna Utforskaren, Den här datorn och städa i de mappar som innehåller dina dokument. Vill du inte slänga kan du spara plats genom att lägga filer du inte behöver på en extern hårddisk.


Windows 10

3. Sök efter storlek

Några stora filer kan vara roten till all utrymmesbrist och du kan hitta dem via Utforskaren. Klicka i sökfönstret uppe till höger och välj Storlek, Gigantisk i toppmenyn så visas alla stora filer. Tänk dock på att bara slänga filer som du vet vad det är. Många stora filer är en del av Windows-systemet, och de får absolut inte raderas.


Windows 10

4. Töm papperskorgen...

När du slänger en fil i Windows raderas den inte direkt. Den hamnar i Papperskorgen, som ligger som en ikon på Skrivbordet. För att spara utrymme bör du alltså tömma den genom att högerklicka och välja Töm papperskorgen.


5. … och ändra storleken

Papperskorgens storlek ställs in automatiskt av Windows. När den har blivit full rensas den automatiskt. Har du dåligt med utrymme kan du minska Papperskorgens storlek. Gör du det upptas alltså mindre plats på hårddisken av filer som du har slängt. Du gör det hör genom att högerklicka på Papperskorgen och välja Egenskaper, Anpassad storlek.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning