Det är en bit kvar till det papperslösa kontoret, och många av oss har fortfarande behov av att skriva ut. Vi har tidigare testat ett antal billiga färglaserskrivare, men dessa modeller kanske inte är helt rätt för dig som har lite större behov, eller som prioriterar bildkvalitet på färgutskrifter. Nu har vi testat en vassare skrivare från Brother, framtagen för dig som har behov av att skriva ut mycket och som är lite mer kräsen när det gäller kvaliteten. Det är en skrivare för det mindre företaget, eller för hemanvändaren som är trötta på kladdiga bläckstråleutskrifter och som är beredda att betala lite mer för färglaser.

HL-L8360CDW är en tung skrivare, bokstavligen. Det har samma fotavtryck som den mindre HL-L3270CDW-modellen, en ny lite enklare skrivare som vi testade parallellt, men HL-L8360CDW väger mer och är högre. Här finns ingen scannerdel, här är utskrifter i fokus och det märks att målgruppen är företag. Du kan till exempel köpa till ytterligare pappersmagasin och högkapacitetstoner för att få ned kostnaden per utskrift och lägga mindre tid på att underhålla maskinen.


Trådlös och smidig

På ovansidan skrivaren finns en liten pekskärm där vi ställer in grundläggande funktioner. Givetvis kan skrivaren kopplas in direkt till ditt trådlösa nätverk, en process som går smidigt att sätta upp enbart från touchskärmen. Skrivaren har ethernetport (gigabit-lan) och även en usb-kontakt i fronten som du kan skriva ut direkt från. Och du kan para ihop den med din smartphone med nfc.

Test Brother
Touchskärmen är liten men den funkar för att göra de viktigaste inställningarna.

Vi testar skrivaren med en Macbook Pro i trådlöst nätverk (802.11n), och installationen av drivrutinerna går enkelt och smärtfritt. När skrivaren står i standby-läge är den helt ljudlös, och den kräver inte lång tid att väcka när vi skickar iväg en utskrift. En 50-sidig pdf (enkelsidig i standardkvalitet, färg) tar drygt två minuter att få ut från att vi trycker på skriv ut-knappen i datorn. Resultatet ser skarpt och fint ut, men det som verkligen skiljer den här skrivaren från billigare alternativ är färgutskrifterna och funktionerna.

Helt okej på fotoutskrifter

Om du ska skriva ut fotografier att rama in är fortfarande bläckutskrifter på fotopapper oslagbart, men faktum är att det blir riktigt bra med den här skrivaren på vanligt kopieringspapper. Visst ser vi en del bandningseffekter i svåra ljusa gradienter, och färgåtergivningen är inte hundraprocentig, men resultatet är ändå jämförelsevis riktigt bra. Färgerna är förvånansvärt fylliga och att skriva ut en 2,2 MB stor färgbild i A4-format tar 1 minut och 47 sekunder.

Att skriva ut från mobilen är också väldigt smidigt. Skrivaren stöder Airprint och såväl bilder som pdf-filer ser bra ut och går snabbt att skicka till Brother-skrivaren. Den stöder även Android Print Service Plugin och Google Cloud. Här finns även en del smarta säkerhetsfunktioner, som möjligheten att låsa skrivaren för färgutskrifter och att sätta pin-kod.

Vid ett tillfälle tappar testdatorn kontakten med skrivaren och vägrar skriva ut. Felet visar sig bero på att Brother HL-L8360CDW hittar ny firmware och på displayen finns en fråga om vi vill uppdatera. Tydligen pausas möjligheten att skriva ut innan vi svarar på frågan, men uppgraderingen i sig går snabbt och smidigt.

Test Brother

Bra valOmdöme

Om du är ute efter en snabb och riktigt bra färglaserskrivare men samtidigt inte vill att den tar för stor plats på det lilla kontoret, då är Brother HL-L8360CDW ett riktigt bra alternativ.

Den klår de flesta billigare färglaserskrivare vi testat när det gäller utskriftskvalitet och den är samtidigt både snabb och lågmäld rent ljudmässigt. Och det är superenkelt att skriva ut trådlöst, både från dator och mobila enheter.

Fakta Brother HL-L8360CDW

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Brother
Minne: 512 MB
Upplösning: 2 400 x 600 dpi
Angiven hastighet A4 (färg och svart-vit): 31 sidor per minut
Rekommenderad volym: Upp till 4 000 sidor per månad
Säkerhetsfunktioner: IP-filter, säkerhetslås, Secure function lock
Anslutningar: Ethernet, Wifi, USB
Anslutningstjänster som stöds: AirPrint, Android Print Service Plugin, Google Cloud Print 2.0, iPrint&Scan, Mopria, NFC, Wi-Fi Direct
Pappersmatning: Standardfack - 250 ark, Kombifack - 50 ark
Garanti: 3 år på plats (vid registrering)
Mått: 441 x 486 x 313 mm
Vikt: 21,9 kg
Pris vid test: 6 490 kronor
Pris nu: Från 4 315 kronor hos Prisjakt.

plus

Utskriftskvaliteten.
Snabb och tystlåten.
Lätt att installera och använda.

minus

Liten touchskärm.

Betyg 8 av 10