”The PC Reinvented” var temat för dagen när HP anordnade presskonferens i New York för en utvald skara journalister. PC för Alla var på plats för att spana in vad som enligt HP ska vara något alldeles speciellt.

Med en sådan slogan och rejält med snack om nytänk och innovation innan den nya datorn avslöjades var förväntningarna höga. Det stora dragplåstret avslöjades till slut som HP Spectre Folio, en ny och riktigt läcker ultratunn dator i 13-tumsklassen. Och jodå, den har en del saker för sig som vi inte sett förr.

HP Spectre Folio
HP Spectre Folio som "vanlig" laptop. Till formen bekant, men med klart annorlunda ytfinish.

Läder-laptop

Det mest uppenbara är dess klart utstickande design och ytmaterial. Chassit är en kombination av aluminium och magnesium, men det är sedan klätt i äkta läder, så att den mer ser ut som en klassisk dokumentmapp eller en liten portfölj än en dator. Musplattan är till exempel helt omgiven av läder och har fått samma färgton, medan tangentbordsdelen ovanför är omslutet av metall.

Datorn kommer i två färgval: Ett med klassiskt brunt läder och gråsvart interiör samt är ett med rödare burgundy-läder och ljusare guldton i metalldelarna. HP menar att burgundy-varianten är lite extra exklusiv, men vi tycker nog faktiskt att standardversionen är lite snyggare, speciellt på nära håll.

Skärmen är tunn, ljusstark och punkttät – alla fall den 4k-modell som visades upp för oss. Varianten med ips-panel har en angiven ljusstyrka på 400 cd/m2. Det bör göra att den klarar sig rätt så bra för utomhusanvändning. Med blankt Gorilla Glass framtill kan det behövas, då det kan resultera i en del reflexer. Första intrycket av den är också att den har fin kontrast och bra lyster i färgerna, men några uppgifter om färgomfång i panelen är ännu inte avslöjade.

HP Spectre Folio
HP Spectre Folio har typ c-portar på bägge sidorna. Vi hoppas att det inte innebär problem med att ansluta kontakter, med tanke på den breda utstickande läderkanten på undersidan.

Pekskärm med pennkontroll

Skärmen är en pekvariant och har stöd för penna, vilken också uppges ingå, tillsammans med ett pennfäste i läder som går att fästa på datorn. Pennkontrollen verkar mycket god, speciellt tryckkänsligheten, men enheten laggade lite när vi testade den vid enstaka tillfällen. Det kan bero på att det just var ett demoexemplar, eller något tillfälligt problem med ritappen vi använde. Vi avvaktar med ett omdöme tills vi haft tillfälle att testa en på allvar.

Datorn kommer också i två andra lite enklare utföranden; 1080p-paneler med antingen 300 eller 400 cd/m2 i ljusstyrka. Även de med samma pennstöd och Gorilla Glass. Med skärmstorlek på 13 tum tycker vi nog att 1080p är bra nog med god marginal. 

HP Spectre Folio
Penpennan är bekväm, men hur bra den är att rita med behöver vi testa mer ingående.

Vikbar på nytt sätt

Det andra som sticker ut är hur skärmen är upphängd. Den fungerar som en clamshell-laptop om du vill ha den så, men skärmen har också dubbla gångjärn – ett extra på mitten – så att den kan lossas i nederkant och vinklas framåt.

Då kan den ställas i fotoram-läge med bara musplattan tillgänglig, eller fällas ner helt och bli en surfplatta – eller snarare kanske en ritplatta att lägga på bordet, med trevligt ergonomisk tilt. Att ha den handhållen som surfplatta är den inte så lämpad för. Vi fick inga uppgifter om vikten, men vi skulle gissa på normal ultrabook-vikt på runt 1,3 kilo.

HP Spectre Folio
HP Spectre Folio i burgundy-läder och ljus metall med guldton. 

Ny processor ger fläktlös kylning

Prestandamässigt pratar vi här om en enklare ultrabook – de modeller som fanns på plats att klämma och känna på hade alla nya Intel Core i7-8500Y-processor. Det vill säga en strömsnålare och dubbelkärnig processor i åttonde Core-generationen, även kallade Amber Lake Y, som ska ge stabila prestanda för kontor och enklare medieredigering utan behov av passiv kylning.

Vi har ännu inte testat en sådan dator så vi har ingen koll på exakt vad processorn går för. Det ska bli intressant att se. För övrigt hade de 8 GB RAM och givetvis ssd. En Core i5-modell uppges också finnas. Exakt vilka konfigurationer av minne och lagring som blir tillgängliga återstår att se. HP har offentliggjort svenska priser, men inte fullständig specifikationslista ännu. HP:s datorer brukar gå att få i flera olika konfigurationer. Men från 8 GB RAM och 256 GB ssd för en grundmodell är inte ett orimligt antagande.

HP Spectre Folio
HP ska ha lagt mycket omsorg på att minimera och optimera chassi och komponenter i Spectre Folio.

Större batteri och mobilt bredband

HP uppgav i sin presentation att Spectre Folio ska ha upp till 18 timmars batteritid. Datorn har fått ett specialbyggt, extra kompakt moderkort för att just få plats med större batteri. Vi är alltid lite tveksamma till de som påstår sig kunna leverera hög batteritid och samtidigt har en ljusstark och extra högupplöst skärm. Så kanske gäller den siffran bara för 1080p-modellerna.

Men kanske är kombinationen av extra batteri och ny, strömsnål processor nog för att leverera det. På HP:s webbsida står det till och med 21 timmar. Kanske är det för 1080p-modellen. Det vore riktigt bra i så fall.

Det sista som HP gärna ville lyfta fram var inbyggt LTE-modem för mobilt bredband. Det ska vara det fösta med gigabithastighet i en Intel-baserad laptop. Om den fortfarande är först med det när den når svenska butiker återstår att se. Det går fort ibland i pc-branschen.

HP Spectre Folio
HP Spectre Folio i fotoram-läge, fortfarande med musplattan tillgänglig, så att det är lätt att till exempel söka fram och starta en film.

Enheten har både en sim-kortläsare som sitter väl dold bakom skärmen, samt stödjer dubbla e-sim. Vad du behöver för att kunna köra mobilt bredband på e-sim mot svenska operatörer är ännu oklart, men med vanlig sim-kortsläsare integrerad så lär ju i alla fall det fungera.

Finns att beställa nu

HP Spectre Folio blev tillgänglig för förbeställning på HP:s amerikanska webb direkt vid presentationen igår, men i skrivande stund ser inte HP:s svenska webb ut att vara uppdaterad med de nya modellerna. Datorn kommer sedan levereras 29 oktober och dyker troligen upp i svenska butiker samtidigt. En modell med Core i5-processor och utan lte-stöd kommer kosta från 17 990 kronor och modellen med Core i7 och lte går på 24 990 kr.

Dessa första modeller som släpps har 1080p-skärm. En version med 4k-skärm och modellen med bugundy-färgat läder och guldyta i metallen kommer att släppas i december. Priset på dem är ännu inte avslöjat.