Många höjde ett intresserat ögonbryn när Microsoft för två år sedan visade upp Surface Studio – en stationär dator med en stor, flexibel skärm som främst skulle tilltala digitala kreatörer. Satsningen var en alldeles uppenbar attack på Apples dominans med Imac Pro, och vi blev faktiskt ganska imponerade när vi testade Surface Studio så fort den kom till Sverige.

I oktober 2018 är det dags för generation två, och Microsoft ser inte ut att spara på krutet. Surface Studio 2 lanseras som företagets mest kraftfulla enhet någonsin, och har bland annat ökat grafikprestandan med 50 procent tack vare ett nytt Pascal-chip signerat Nvidia. Den bästa konfigurationen för grafikkortet når upp till GTX 1070, vilket är en rejäl uppgradering gentemot föregångarens GTX 980M-kort.

Surface Studio 2

Läs också: Microsoft släpper oktober-uppdateringen för Windows 10

Under huven återfinns också sjunde generationens Core i7-7820HQ-processor, 2 TB (!) ssd-lagring och upp till 32 GB ram. 28-tumsskärmen kan skryta med 38 procent högre ljusstyrka – 500 nits – och 22 procent bättre kontraster. Tilltalande förbättringar för kreatörer, förstås, som även kan använda Surface Pens 4 096 olika nivåer av tryckkänslighet för att teckna direkt på skärmen.

I Sverige fick vi vänta i närmare ett halvår på första Surface Studio efter att den börjat säljas i USA. Hur lång väntan blir denna gång är oklart, men Surface Studio 2 kan i alla fall bokas på andra sidan Atlanten redan nu. Priset startar på 3499 dollar, motsvarande ungefär 31 500 kronor om vi översätter siffrorna rakt av.