OBS: 2018 års stora höstuppdatering av Windows 10 fick en minst sagt motig start, med rapporter om försvunna filer och jobbiga buggar. Utrullningen av uppdateringen stoppades, men har nu börjat distribueras igen.


Årets höstuppdatering av Windows 10 kommer inte att gå till historien som den största eller mest originella. Den bjuder däremot på ett ganska stort antal nyheter som ytterligare vässar användarupplevelsen – särskilt för dig som använder datorn mycket ihop med mobilen.

Med den nya applikationen Din Telefon är det lätt att skapa ett sömlöst ekosystem mellan dina enheter. Möjligheten att föra över bilder från mobilen i realtid och skriva sms från datorn är två extremt smidiga funktioner. I förlängningen är tanken att alla appar ska gå att spegla från mobil till dator. Microsoft är inte först med det, men den här nya satsningen gör att vi inte längre behöver förlita oss på tredjepartslösningar.

Den nya funktionsuppdateringen, som går under namnet Windows 10 version 1809, inför annars en mängd förbättringar när det kommer till produktivitet och användarupplevelse överlag. Vi får ingen ny större feature, men många bäckar små blir som bekant en å.

I den här artikeln går vi igenom ett dussin av våra favoritfunktioner i nya Windows 10, och hjälper dig komma igång med den nya versionen av operativsystemet.

Din Telefon: Lev mobil-livet med datorn

Följande tips fungerar för tillfället enbart om du har en Android-telefon.

Med nya Din Telefon kopplar du samman mobilen med datorn. Slipp mejla bilder till dig själv för att föra över dem till datorn, eller skriv sms på stor skärm med ett riktigt tangentbord. Det är enkelt att komma igång – se bara till att du har din mobil nära till hands.

Kom igång med Din Telefon

1. Öppna Windows-sökfältet längst ned till vänster och skriv in Din Telefon. Klicka på Microsoft-appen som dyker upp för att ladda ned den.

2. Nu behöver du länka din dator till mobilen med hjälp av Microsoft-kontot. Tryck på Logga in för att komma igång.

3. Välj det Microsoft-konto du vill koppla. Du bekräftar kopplingen genom att ange ditt telefonnummer.

4. Nu ska du få ett sms med en länk som tar dig direkt till nedladdningssidan för Din Telefon. Den heter Your Phone Companion i Google Play-butiken.

5. Acceptera förfrågningen om sammankopplingar som dyker upp i mobilen och ge Din Telefon de tillåtelser appen vill ha.

6. Klart! Om allt gått som det ska tas du till startsidan för Din Telefon-appen, som visar vilken telefon som är kopplad till datorn och visar foton från mobilen.


För över bilder

Windows 10

Så fort du tar en ny bild med din telefon kommer den att synas i Din Telefon-appen på datorn. Det är sedan enkelt att föra över dem.

1. Se till att du står på menyvalet Foton och låt sidan laddas in i ett par sekunder om det behövs.

2. Välj en bild du vill föra över. Sedan är det bara att dra den från Din Telefon till Skrivbordet eller var du nu vill att den ska hamna.

3. Om du i stället klickar på en bild får du upp en rad olika alternativ, som att öppna den i Paint eller det nya skärmklippverktyget Klipp och Skiss.


Skriv och skicka sms från datorn

Windows 10

Äntligen låter Microsoft oss skriva sms direkt i Windows. Även denna funktion är ytterst enkel och smidig att använda.

1. Se till att du står på menyvalet Meddelanden och låt sidan laddas in i ett par sekunder om det behövs.

2. Här visas en översikt över dina sms-konversationer. Välj en meddelandetråd och sätt igång att skriva.

3. Förfarandet att skicka sms fungerar precis som på mobilen, men går mycket snabbare när vi får använda ett datortangentbord.