Spara och synka urklipp i molnet

Windows 10

En annan n och, behändig funktion i Windows 10 är möjligheten att spara saker du kopierar i en särskild lista. Länkar, textstycken och skärmdumpar hör till saker som kan samlas här. Dessa kan sedan kommas åt på en annan dator som är inloggad på samma Microsoft-konto. Allt du behöver göra är att slå på funktionen.

1. Tryck in Windows-tangenten + v för att få upp den nya urklippshistoriken.

2. Välj Aktivera för att sparka igång funktionen.

3. I början är historiken av naturliga skäl tom. Du behöver själv välja att kopiera (ctrl + c) olika saker för att de ska dyka upp här.

4. Klicka sedan på något objekt du har i listan. Har du Paint öppet så kommer en skärmdump att klistras in där direkt, och i exempelvis Anteckningar klistras de stycken du markerat för kopiering direkt in i brödtextfältet. Detta funkar även i url-fälten hos webbläsare för att klistra in länkar.

Windows 10

För att du ska kunna klistra in urklipp på andra anslutna Windows-enheter måste du slå på ett extra reglage. Du hittar det via Inställningar > System > Urklipp. Här väljer du sedan Synka alla enheter och anger om synkroniseringen ska ske automatiskt eller på ditt initiativ i Urklipp.


Fixa bättre skärmdumpar med Klipp och Skiss

Skärmklippverktyget är på väg att fasas ut för den nya lösningen Klipp och Skiss, och Microsoft rekommenderar att du lär dig nymodigheterna redan nu. Bakom namnet gömmer sig ett ganska kraftfullt verktyg för att skapa och redigera skärmdumpar du tar i Windows 10.

Windows 10

Så här kommer du igång:
1. Skriv Klipp och Skiss i Windows-söket och välj appen med motsvarande namn, alternativt tryck in Windows-tangenten + Shift + S för att börja skärmdumpa direkt.

2. Välj om du vill ta en bild på hela skärmen, rita en egen rektangelform eller rita en helt egen form som ska klippas ut och hamna i Urklipp.

3. Så fort formen är färdigritad stängs applikationen ned och du kan använda ctrl + c för att klistra in bilden i önskat program, eller spara den i Urklipp för att använda senare.

4. Om du trycker på skärmdumpen i Urklipp kommer den att öppnas i Klipp och Skiss, där du kan rita med märkpenna, dela bilden med andra och spara ned den som fil.

Bonustips: Vill du slippa trycka ned tre tangenter för att komma åt Klipp och Skiss? Då kan du få Print Screen-knappen att göra samma sak. Ta vägen Inställningar > Hjälpmedel och välj sedan Tangentbord. Skrolla ned till rubriken Print Screen-genväg och aktivera reglaget.