Bättre inbyggt sök i Windows 10

Att göra snabba detaljsökningar i Windows 10 har aldrig varit lättare än nu. Om du trycker på förstoringsglaset nere till vänster så märker du att sökfönstret har blivit mycket större. Numera kan du genomföra sökningar och få alla resultat inom appar, dokument, inställningar och e-post. De mest relevanta hamnar i en ny ruta vid sidan av sökfältet så att du snabbt kommer åt dem.

Windows 10

Tyvärr lyckas vi inte få med webbresultat i sökningarna. Funktionen finns på plats för amerikanska användare, som kan söka på exempelvis "Katter" för att få upp Bing-resultat direkt i sökverktyget. Det ser ut som en miniwebbläsare, men verkar vara knuten till Cortana på något sätt, vilket gör att vi inte kommer åt just den funktionen.


Mörkt läge – även i Utforskaren

Navigeringen inom mappar, olika inställningsmenyer och filkataloger är traditionellt sett en ganska ljus historia i Windows. Mörkt läge är en uppskattad funktion som hittar till allt fler enheter och känns både snyggt och mer skonsamt mot ögonen att använda.

Windows 10

Windows 10 har erbjudit detta sedan ett tag tillbaka, men nytt för oktoberuppdateringen är att även Utforskaren omfattas av det mörka läget. Vi berättar hur du slår på det!

1. Ta vägen Inställningar > Anpassning och välj sedan Färger i vänstermenyn.
2. Under Fler alternativ letar du efter Standardappläge och slår om det från ljust till mörkt. 


Skydda filer och mappar från gisslanprogram

Ransomware, eller gisslanprogram som vi säger på svenska, är på uppgång och sätter skräck i användarna. Vanligen tar de sig in i våra datorer genom att bäddas in som skadlig mjukvara i en fil som kan te sig harmlös. Precis som ett virus, med andra ord, men ett gisslanprogram fokuserar enbart på att låsa dina filer och mappar – och vägrar att öppna dem förrän du betalat en lösensumma.

Windows 10

Sedan ett år tillbaka har Windows 10 ett verktyg för att skydda användarna från denna terror – och nu har det gjorts smartare. Nyheten är att du nu kan ange vilka appar som får kringgå utpressningstrojanskyddet och göra ändringar i olika mappar på datorn.

Så aktiverar du verktyget:
1. Ta vägen Inställningar > Uppdatering och säkerhet > Windows-säkerhet > Skydd mot virus och hot. Längst ned hittar du något som heter Utpressningstrojanskydd. Klicka på Hantera utpressningstrojanskydd.

2. Slå på skyddet under rubriken Reglerad mappåtkomst.

3. När detta är gjort väljer du vilka mappar som ska omfattas av skyddet, och vilka appar som ska kringgå det. Dessa kan vara appar du litar på, men som kanske inte verifierats av Microsoft som säkra. De två alternativen listas direkt under reglaget när du väl aktiverat det – sedan är det upp till dig att skräddarsy.


Få koll på energiförbrukningen

Till skillnad från våra mobiler har Windows 10 fortfarande ingen funktion för att detaljredovisa hur mycket energi olika appar och aktiviteter drar. En nyhet har dock introducerats i Aktivitetshanteraren, och här anges nu energiförbrukningen för varje process från Mycket låg till Mycket hög. Det är antagligen ingen information som ger oss speciellt mycket i längden, men kan vara en fingervisning om vad du bör stänga ned när du vill spara på batteri i kritiska situationer.