I flera år har Bittorrents andel av trafiken på nätet minskat, men nu har vinden vänt igen, skriver Sandvine i en rapport över trender i nättrafiken.

I årets rapport står Bittorrent för 22 procent av all uppströmstrafik på internet, men i EMEA-området (Europa, Mellanöstern och Afrika) är siffran 32 procent. Det är en ökning för första gången på flera år.

Förklaringen kan enligt Sandvine vara att exklusiva serier och filmer har blivit så vanliga att många helt enkelt inte har råd att betala för alla streamingtjänster. En hundralapp i månaden för Netflix pallar de flesta, men lägg till Amazon, HBO, Hulu (i USA) så ser det inte lika billigt ut längre. Disney och Apple väntas också släppa egna streamingtjänster de närmaste åren.

Därför kan många användare ha börjat vända sig till piratsajter igen för att kunna se de serier de inte betalar för. En Netflix-prenumerant kanske även vill se Game of Thrones eller Handmaid’s Tale till exempel.

Sandvine påpekar också att en del innehåll helt enkelt inte kan fås på laglig väg. Hulu till exempel finns bara i USA och med undantag för några serier som har köpts av tv-stationer i andra länder är piratkopiering enda vägen för resten av världen.

Av Sandvines rapport framgår också att 58 procent av all nedströms trafik på internet nu är video (Netflix står ensamt för 15 procent). Över hälften av trafiken är nu krypterad.