Ett äldre operativsystem är inte det allra klokaste att använda – framför allt på grund av att Microsoft sedan en tid tillbaka slutat släppa säkerhetsuppdateringar till bland annat Windows Vista och Windows XP. Dessutom är i regel ett äldre operativsystem mer tungkört, vilket mycket väl kan resultera i att din gamla trotjänare upplevs som trött och seg. Men innan du gör dig av med datorn och köper nytt kan det vara läge att testa att uppdatera till senaste versionen av Windows 10. Här visar vi hur du gör, steg för steg.

I vårt fall använder vi en drygt tio år gammal Sony Vaio-dator med Windows Vista. Förfarandet är snarlikt om du har en annan version av Windows installerad.

Microsoft hade som bekant en period när man erbjöd Windows 10 kostnadsfritt. Numera har man slutat med det, så om du missade erbjudandet behöver du köpa en Windows 10-licens. Utöver det behöver du en usb-sticka på minst 5 GB. Om du har en sedan tidigare måste du formatera den först.

Innan du sätter igång vill du förmodligen göra en säkerhetskopia av datorn. Vi kommer nämligen installera datorn på nytt, så allt du har på den försvinner. Vi rekommenderar att du sparar ner säkerhetskopian på en extern hårddisk. Det finns mängder av prisvärda varianter att köpa (här hittar du vårt test av externa ssd).

1. För att göra en backup går du till Kontrollpanelen > System och underhåll Gör en säkerhetskopia. Klocka sedan på Säkerhetskopiera filer i första rutan. Om det är första gången du gör detta kommer du få välja ett schema över när säkerhetskopiorna ska göras. Har du redan gjort det tidigare går det att ändra inställningar under Ändra inställningar. Du väljer själv vilka filer du vill kopiera.

Välj sedan vilken hårddisk (alternativt om du hellre vill bränna säkerhetskopian på skiva). Därefter är det bara att vänta till att datorn har kopierat över dina filer.

2. Vi kommer att installera Windows 10 via en iso-fil som vi hämtar via Microsoft. Det första du gör är att välja Windows 10 October 2018 Update. Därefter väljer du önskat språk.

3. Nästa steg du behöver göra är att ta reda på om din dator klarar av 64-bit eller 32-bit. För att göra detta trycker du på Windows-knappen längst ner i vänstra hörnet och högerklickar på Dator. Gå sedan till Egenskaper. Under Systemtyp ser du vilken version du ska hämta hem.

4. Nu behöver vi ett program för att kunna installera iso-filen vi laddat hem. Använder du Windows 8.1 eller äldre finns detta inbyggt i operativsystemet, men sitter du med exempelvis Windows Vista behöver du ladda ner det. Det finns flera olika att välja mellan, i vårt fall använder vi Power ISO.

5. När du installerat Power ISO klickar du på Verktyg och därefter Skapa Bootningsbar USB-enhet. Först klickar du på den lilla mappen längst upp i hörnet på den ruta som dyker upp och väljer Windows 10-filen vi precis hämtade. Välj nu usb-stickan och klicka på Starta. Det tar ett litet tag (ungefär 15 min i vårt fall). När allt är klart får du upp en dialogruta med att skrivningen lyckades. Klicka på OK.

6. Starta nu om datorn. Om datorn inte startar från usb-enheten (i vårt fall gör det inte det) behöver du ändra detta i bios. Här skiljer det sig en del mellan tillverkare, googla hur du ska göra med din datormodell. Anteckna helst hur ska göra, då det kan behövas senare.

7. Nu bör du mötas av logotypen för Windows 10. Det kan ta en liten stund innan det hoppar igång. Klicka på Nästa vid språkinställningarna (bör valda förinställda på svenska). Klicka på Installera nu.

8. I nästa steg anger du produktnyckeln du fick när du köpte Windows 10-licensen. Bocka i att du accepterar villkoren och klicka på Nästa.

9. Vi väljer att börja om från noll här, och tar därmed det andra alternativet: Anpassad: Installera bara Windows (avancerat).

10. I nästa steg tar vi bort de enheter som finns. De bör heta Enhet 0 Partition 1, och så vidare. Ta bort alla. När det är klart bör du ha Enhet 0 oallokerat utrymme. Välj denna och klicka på Nästa. Nu är det bara att vänta på att allt ska installeras. Det tar en stund.

Grattis, nu har du förhoppningsvis blåst liv i din gamla dator. Vår blev rejält mycket kvickare.

Alla dina gamla filer säkerhetskopierade vi ju tidigare, så om du vill föra över dem till datorn igen får du gå in på din externa hårddisk.

(Obs! Om du har ändrat i bios att datorn ska bootas från usb-stickan behöver du starta om datorn och ändra tillbaka till att datorn ska starta från hårddisken, annars kommer du att slussas tillbaka till installationsprocessen en gång till)