Följande text är en krönika och reflekterar skribentens åsikter. Fler krönikor hittar du här.


När du använder Googles tjänster ger du oss förtroendet att hantera din data. Så inleder Google sin datapolicy. Och det är inte ett litet förtroende du tvingas ge Google. Nej, Google sitter på information om allt du gör – och har gjort – sedan första dagen du skaffade ett Google-konto.

Men det här är inget nytt, de flesta känner nog till det vid det här laget. Att ingen bryr sig är det stora mysteriet. Antagligen beror det på att Googles tjänster är så pass bra och vi har gjort oss så beroende av dem.

Men det finns en gräns, och min är nu nådd.

Droppen som fick bägaren att rinna över för min del var något så trivialt som att Google nu gjort det omöjligt att logga ut ur Youtube-appen på Android. Eller, det ska gå att göra på något sätt, men jag har fortfarande inte lyckats lista ut hur man gör det utan att radera hela Google-kontot.

Oärliga metoder

Men poängen är egentligen inte om det går eller inte går. Poängen är att Google med flit har gjort något enkelt krångligt, bara för att försvåra utloggning och göra spårning enklare. Kanske är det också ett sätt att komma runt gdpr – är du inloggad har du ju godkänt alla villkor, eller? Oavsett känns det väldigt oärligt.

Och som för att strö salt i våra digitala sår, så har Google även gjort så att inkognitoläget i Youtube försvinner efter en viss tids inaktivitet. Jaha, det är väl bara att slå på det igen, kanske du tänker? Visst kan du det, men om du klickar på en youtubelänk någon annanstans på nätet, då hamnar du rätt in i inloggat läge. Mer information till Google.

Och Youtube är bara toppen av isberget. Sedan gammalt kan Google läsa dina mejl i Gmail (”av säkerhetsskäl”), se dina surfvanor i Chrome (kanske även i inkognitoläge) och vad du söker efter på Google, för att nämna några saker. När tar insamlingen slut egentligen?

Trots detta riktar många kritik (ofta befogat) mot mediesajternas överdrivna användning av cookies och annonser, men surfar sedan glatt vidare inloggade i sina Google Chrome-webbläsare.

Spårar allt

Utan att gå i försvar, så vill jag ändå poängtera skillnaderna. Mediesajterna (inklusive IDG) samlar in information för att se vad människor vill läsa om, men också förstås för att kunna visa relevanta annonser. Om det kan man tycka vad man vill, men vi kan aldrig gå in något arkiv och plocka fram vad Gösta Andersson i Bromölla läste för artiklar i går, däremot kan vi se att i går lästes en viss artikel av 400 webbläsare i Bromölla.

Google spårar däremot allt du gör, även när du surfar långt bortom nyhetssajterna. Och det som borde göra dig orolig är att alla dina aktiviteter kopplas till ditt personliga konto som oftast är knutet till både ditt namn och telefonnummer. Google (eller den som får tillgång till detta) kan alltså gå in och se exakt vad Gösta Andersson gjorde i går – över hela nätet.

När IT-konsulten Dylan Curran begärde ut all information om sig själv från Google blev han chockad. Hans profil hos Google var inte mindre än 5,5 gigabyte stor (!) och täckte allt från alla platser han besökt till alla mejl och all sökhistorik genom åren.

Tänk på det. Över fem gigabyte med information om dig. I händerna på ett amerikanskt företag. Worddokumentet som detta skrivs på är tre sidor långt och tar 24 kilobyte.

Men så länge Google tar säkerheten på allvar är det väl inga problem? Well: Google mörkade säkerhetsläcka – 500 000 konton kan ha läckt

Google, jag älskar alla dina appar, men den kompletta kartläggningen av mitt liv måste upphöra! Och nej, förtroendet för att låta dig hantera min data är inte högt just nu.


På nästa sida hittar du en lista med appar som ersätter Googles.