Du kan radera din information hos Google (här raderar du din aktivitet), men det är inte rimligt att vi ska behöva göra det med jämna mellanrum. Så hur får vi Google att sluta med sin orimliga datainsamling? Ett sätt är att helt enkelt börja byta ut företagets appar. Om tillräckligt många gör det kanske de inser allvaret.

Det är inte lätt, många Google-tjänster saknar motstycke, men det finns faktiskt alternativ. Jag har kommit en bit på vägen, men hjälp mig gärna att fylla på med fler tips!

Kommentera på Facebook här (ja, jag inser ironin i att länka till Facebook), eller mejla mig dina tips direkt på andreas.thors@idg.se

Google Chrome – Bromite

Det första som rök i min Google-purge var Google Chrome (som förstås inte går att avinstallera från Android). Jag fastnade för Bromite som är ett open source-bygge baserat på Chromium, samma grund som Google Chrome är byggd på, men med fokus på integritet och noll tracking.

Fördelarna är att du slipper bli trackad, men ändå får i stort sett samma webbläsare som Google Chrome. Nackdelarna är att du måste installera den som tredjepartsapp och installera uppdateringar själv, samt att du inte vet så mycket om utvecklaren. Så appen installeras på egen risk.

Dessutom är det värt att veta att alla webbläsare som bygger på Chromium gör vissa anrop till Google. Vill du slippa det helt, finns alternativ som Fennec F-Droid (baserad på Firefox).

Hämta Bromite här (installeras på egen risk)

Youtube – NewPipe

Youtube trodde jag skulle bli svår att ersätta, men appen NewPipe fungerar alldeles utmärkt. Du behöver inte ens vara inloggad för att kunna se alla Youtube-klipp och skapa prenumerationer med mera. Appen laddas ner via den inofficiella Androidbutiken F-Droid, vilket gör att du får uppdateringar automatiskt och det finns en högre säkerhet i kontrollen av koden, jämfört med Bromite ovan.

Hämta F-Droid här och sök sedan på NewPipe

Google – Gogoduck eller Startpage

Att byta ut Google är utan tvekan det svåraste du kan göra. Det finns liksom ingen sökmotor som kan mäta sig med den. Jag har växlat mellan Gogoduck och Startpage och ser flera för- och nackdelar med båda.

Fördelarna med Gogoduck är att den inte inkluderar Google alls i sina resultat, vilket gör att Google inte får din information. Istället har den egna sökresultat blandat med resultat från Bing och Yahoo. Dessa företag är också tveksamma när det kommer till tracking, men om man kan lita på Gogoduck så delar de inte med sig av någon information alls, utan säljer istället annonser på söktermer.

Om du söker på kaffebryggare så får du annonser om det, men du spåras inte vidare och det byggs ingen profil om att just du gillar kaffebryggare. I de fall du ändå måste använda Google kan du bara lägga till ”!g” i början av sökningen så söker den på Google (då blir du dock trackad igen).

Startpage ger klart bäst resultat– eftersom de använder Googles sökresultat. Att Google tillåter tjänsten att fortsätta indikerar starkt att de har någon sorts överenskommelse sinsemellan. Och att veta vad som händer i bakgrunden hos Startpage är omöjligt, men om vi kan lita på företaget så ger de ingen information till Google, mer än (som det spekuleras i på nätet) din plats för att kunna visa Googleannonser på rätt språk.

Gmail – Protonmail

Använder du Gmail så kan Google läsa dina mejl. Om du som jag tycker att det är rätt oskönt, så gäller det att hitta något annat. Protonmail är en av de säkraste mejltjänsterna du kan använda då den inte bara kräver två lösenord för att logga in (ett för att bekräfta för servern att du är du, men också ett som sparats lokalt hos dig), alla mejl är dessutom krypterade med en nyckel som gör att inte ens Protonmejl kan läsa dina mejl.

Hämta Protonmail

Läsartips:

Signal

Appen Signal är en krypterad app som rekommenderas av ingen mindre än Edward Snowden. End to end-kryptering och ingen lagring av dina data är några av fördelarna med denna meddelandeapp.

Fotnot: Vill myndigheter, NSA, eller liknande komma åt din information så finns det nog ingen app i hela världen som är helt säker. Åtminstone ingen vi vågar rekommendera. Den här listan är gjord för dig som vill försvåra tracking och profilbyggande av stora företag som Google.