Tv-tillverkarna försöker hela tiden att imponera oss med nya tekniker, avancerade funktioner och allt fler pixlar. Nu senast har de första tv-apparaterna med 8k-upplösning börjat säljas, och är det inte det så är det större skärmyta, ai-baserad signalbehandling, högre ljusstyrka eller avancerade skärmtekniker som det skryts med. Och mycket mer. Det är lätt att bli vimmelkantig av alla termer.

Men det där är mest intressant om du är en extremt insatt och kräsen konsument, och har väldigt mycket pengar att bränna på en tv. De allra flesta nöjer sig med en lite beskedligare budget. För runt 10 000 kronor får du i dag en tv med de viktigaste moderna egenskaperna.

Prisvärt runt 50 tum

Vi pratar stor bildyta på runt 50-55 tum, 4k-upplösning, hdr-stöd, möjlighet att spela in och pausa live-tv, och en smart tv-plattform med appar att ladda ner som kan berika ditt tittande på olika sätt, framför allt med populära strömningstjänster direkt i tv:n.

Det är kort och gott hög lägstanivå på tv i denna prisklass. Men det betyder inte att det bara är att knalla in i butiken och välja första bästa. Det är en del saker som skiljer dem åt i kvalitet och funktion, och kanske ingenting som du märker direkt i en butik.

Sådant som ljudkvalitet kan till exempel vara svårt att avgöra i en bullrig lokal, och en tv i en butik är för det mesta ställd i ett speciellt butiksläge, som pressar upp färgmättnad och kontrast i bilden för att ge ett piggt första intryck, men som inte ger den bästa upplevelsen om du vill titta på en film hemma i tv-soffan.

I detta test har vi valt ut ett gäng nya och moderna tv-modeller på mellan 49 och 55 tum, med pris runt 10 000 kronor och testat vad de går för. Givetvis har vi testat hur bra de visar lägre upplöst tv-signal, från analogt till 1080p, och hur bra de hanterar 4k och hdr-bildkällor som en spelkonsol, strömmad video eller en uhd-bluray.

Hög lägstanivå, men viss variation

De tv-apparater vi testat gör ett bra jobb för vardagsbruk. Mest handlar det om detaljer, en modell kan vara lite bättre på att visa mörka nyanser, en annan kan visa hdr med extra ljusstyrka, och en tredje är lite bättre på uppskalning.

Det som är mer avgörande är hur du ställer in bildlägen så att du får en karaktär som passar dig i olika situationer. Så möjligheter till det och användarvänlighet i menyerna blir viktig. Även sådant som skärmpanelens bildfrekvens blir en faktor. De flesta toppmodeller har 100 Hz eller mer, men här ligger ett par av de testade modellerna på 50 Hz. Det fungerar utmärkt för film och tv men kan ge problem om du är kräsen i med jämnt bildflöde i exempelvis spel, som ibland är optimerade för 60 bilder per sekund.

Det är större och mer påtagliga skillnader på sådant som ljudkvalitet, och med fem apparater i samma rum är det lätt att avgöra vilka som levererar det bästa ljudet och vilka som du kan behöva investera i en separat soundbar till.

Tv-apparaternas smart-tv-system är också av intresse. Det är inte alla som använder detta, kanske kör du digitalbox in i en hdmi-port, och en Chromecast i den andra och helt struntar i sådant. Men plattformarna har sakta blivit bättre och i dag har de flesta ett gediget utbud av grundläggande populära appar.

Youtube och Netflix finns ofta med specialknapp på fjärrkontrollen. Utöver det har vi ett växande utbud av andra strömmade medietjänster, både stora och lite mer nischade.

Android tar över

Här hittar vi också dlna- och/eller upnp-baserad mediaspelare för att strömma media från en lokal server. Dessutom går det att få inspelnings- och pausfunktion för tv-sändningar, förutsatt att du pluggar in en extern hårddisk i en av dess usb-portar.

En intressant trend är att Google är på väg att sakta ta över även i tv-branschen. Tre av fem testade modeller kör Android TV, och det är också det smart-tv-system där apputbudet är bredast och växer snabbast, även om det i dagsläget är långt från komplett.

Vi gillar verkligen idén att konkurrerande tv-tillverkare kan samsas om en plattform. Det har berikat dator- och smartphone-branschen i flera år, och en smart tv är inget annat än en sorts dator, med en extra stor skärm och en tv-mottagare inbyggd.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte kontakt med samtliga tv-tillverkare med nya modeller i rätt pris- och storleksklass släppta under 2018 och bad dem ställa upp med sin bästa passande modell just nu. Av sju tillfrågade leverantörer fick vi svar från sex stycken, varav LG och Sony inte hade testexemplar tillgängliga i denna prisklass. Vi lyckades låna en Sony-modell från Webbhallen istället, men tyvärr fick vi inte tag på en LG från annat håll i tid för testet.

Produkterna testades efter komplett återställning, standardkonfiguration för hemanvändning och uppdatering till senaste mjukvara. Samtliga var anslutna till Internet med 802.11ac-wifi och via hdmi till olika bildkällor; en Playstation 4 Pro, datorn HP Omen 880 med grafikkort med hdr-stöd, samt en uhd bluray-spelare.