God kvalitet till pressat pris

Panasonic ställer upp med den billigaste modellen i testet. TX-55FX600E har stor variation på priset i olika butiker, men har sedan säljstart gått att få tag på i åtminstone en stor butik för 8 000 kronor. Har du tur kan du hitta den för ännu lägre pris.

Den har en avskalad design, en 55-tummare med drygt centimetertjock mörk plastram som har lätt metallglans runtom, och bara aningen tjockare ram i nederkant. Baktill är den mindre snygg, det är bulligt, tjockt och i grov plast. Den går att fästa på väggen med vesa-fäste, men sticker dock ut på grund av det tjocka bakstycket.

Snyggast är den stående på sina fötter, två små och separata enheter. Du har två val hur du vill montera dem: precis i hörnen eller i alternativa hål mer i mitten. Det blir stadigt och bra i båda fallen. Det är lite Ikea-varning på monteringen, men läser du instruktionerna noga ska det gå bra.

Panasonic TX-55FX600E

Utöver det får vi en funktionell fjärrkontroll med svampiga knappar. Knapparnas placering gör det lätt att trycka fel, speciellt när vi navigerar i menyer. Fjärrkontrollen har en snabbknapp för Netflix, annars inget speciellt.

Slår vi på tv:n får vi en snygg jämn bild, med matta färgtoner i standard-läge, men med desto mer stuns i ett annat av de förinställda profilerna som kallas Dynamiskt läge. Det fräter dock ut ljusare toner en aning. TX-55FX600E stödjer tre typer av hdr, men med relativt låg maximal ljusstyrka är den inte klockren på att utnyttja höjden i den dynamiken.

Bakbelysning är inte zonad (det är ingen i det här testet och extremt få modeller i prisklassen), men bra dynamisk dämpning uppnår en del av samma effekt. Bilden blir som bäst när vi drar ner artificiell skärpa. Med den på blir det dock påtagliga artefakter och skuggor på pixelnivå som vi inte riktigt gillar.

Det är ovanligt mycket specialfunktioner i inställningsmenyerna för bildkvalitet, och det hade kunnat vara svårt att begripa sig på dem. Lyckligtvis har Panasonic tydliga hjälptexter till de flesta inställningar så det blir tillgängligt även för den som inte är så insatt. Intressant är till exempel ett Game Mode med kort responstid, det ska röra sig om nedåt 20 millisekunder.

Vi får rejält tryck och fyllighet i ljudet, med tyngre bastoner än förväntat. Det är hög maxvolym men lite grötigt om vi drar på allt för mycket. Vi får även gott om inställningar för att anpassa ljudet efter eget tycke och smak. Bland annat går basen att förstärka ännu mer i ett boost-läge, och vi har tillgång till full grafisk equalizer.

Panasonic TX-55FX600E

Ett läge som heter Sport Link ger extra mycket surround och stadiumkänsla om bilden ställs i sportläget. För det mesta tycker vi att normalläget för ljud och defaultinställningar för bas och diskant är klockrent. Men lite extra surround i film kan lyfta det hela.

Smart-systemet heter My Home Screen 3.0 och är baserat på Firefox OS. Det är lättnavigerat med en enkel ikonmeny med appar, en lika enkel app-butik för att ladda hem fler, och möjligheter att välja ut en handfull favoriter till en snabbrad.

Apputbudet är ganska litet. Här finns ett hundratal att ladda ner, varav kanske hälften har innehåll relevant för en svensk publik, och ett tjugotal är trista småspel. Men flera av de viktigare strömningsapparna finns här, som Netflix, SVT Play, SF Anytime, Viaplay och – efter en systemuppdatering som vi uppmanades att göra – dyker även Amazon Prime Video upp. 

Fakta Panasonic TX-55FX600E

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.panasonic.se
Paneltyp: Ips, direct led
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd 2160p
Hdr: HDR10, HDR10+, HLG
Operativsystem: My Home Screen
Ljusstyrka: ca 350 cd/m2
Bildfrekvens: 60 Hz
Anslutningar: 3 st hdmi, 2 st usb, lan, komponent, komposit, linje in, digital audio ut, hörlur
Tv-mottagare: Dvb-c, dvb-t/t2
Trådlöst: Wifi
Energiklass: A
Effektförbrukning: 0,5 W standby, ca 114 W aktiv
Mått: 124 x 77,9 x 24,2 cm
Vikt: 18 kg
Pris vid test: 8 000 kr
Återförsäljare: Från 5 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Godkänd bildkvalitet.
Bra ljud.
Detaljerade inställningar med mycket information.
Pressat pris.

minus

Något blek kontrast och färgmättnad.
Begränsat utbud smarta appar.
Irriterande fjärrkontroll.