Bra valKompakt design-tv med smart fjärr

Kriterierna för att vara med i detta test var en skärmstorlek på 49 till 55 tum, och Philips valde som enda deltagare att ställa upp med en 49-tummare som kostar precis 10 000 kronor. PUS8503 finns även i 55- och 65-tumsformat, och för 55-tummaren får du betala 1 000 kronor extra. Annars har de såvitt vi kan se samma egenskaper. Vi har dock testat 49-tummaren och ger bara omdöme om bild- och ljudkvalitet för just den.

49PUS8503 är en riktigt stilig tv med centimetertjock ram runt skärmen i borstad metall och skarpa kanter, plus en bred och stabil metallfot i mitten nedtill. Foten är relativt lätt att montera, med en handfull skruvar med tydliga instruktioner om vad som ska fästas var.

I underkant sitter en tunn soundbar med textilfront i samma gråa ton. Även baksidan ser bra ut med tunn profil och samma räfflade mönster, men i svart plast. Här har vi också Philips typiska krans av dioder som lyser upp väggen bakom tv:n med samma färger som skärmbilden. Det kan ge ökad inlevelse i vissa situationer, om du har rätt vägg (och rätt humör).

Philips 49PUS8503

49PUS8503 går också bra att hänga på väggen, men då det sitter en bashögtalare precis bakom vad som då blir vesa-fästet så det är möjligt att ljudbilden blir påverkad av att tv:n sitter för tätt mot väggen. Ljudet brukar annars vara en av Philips starkare sidor. Här får vi rent, välbalanserat ljud med god detaljåtergivning, men inte riktigt den fyllighet i basen som vi hoppats på.

Även mellanregistret känns tunt tills vi går in och väljer en annan ljudprofil än dess neutrala originalläge. Utöver det har vi profiler för film, musik, spel, nyheter och ett expertläge som låter dig kontrollera dts-surround och equalizer själv.

Bilden är överlag snygg och skarp och har bra svärta för att vara en skärm utan lokal dimning av bakbelysningen. Ledbelysningen sitter i kanterna vilket gör att det aldrig släcks ner, men trots det upplever vi kontrasten som god. Det är en aning ojämn ljusstyrka mot kortsidorna, men ingenting som du lär märka av.

49PUS8503 stödjer hdr men har inte den där extra stunsen i ljusstyrka för att verkligen utnyttja färgdjupet. Vi får också övertygande färgomfång, runt 90 procent av dci-p3 vilket är betydligt mer än srgb-standarden som film levereras i. Det mesta i mediaväg kan alltså visas utan att tappa kvalitet, och den extra färgrymden kommer till sin rätt om du till exempel kopplar in en dator eller spelkonsol. Vi får en aning bandning (ojämnheter i toning) i gråskalor men då är vi extremt petiga.

Tv:n levereras med en bastant fjärrkontroll med menynavigering i ett fyrvägskors. Inställningsmenyer för ljud och bild är lite virriga att klicka sig runt i till en början innan vi vant oss, men sedan går det snabbt. Vänder vi upp och ner på fjärren hittar vi ett fullfjädrat qwerty-tangentbord. Det är välkommet i dess smart-gränssnitt när du vill söka efter innehåll i en Netflix-app eller liknande.

Philips 49PUS8503

Philips kör numera uteslutande Android TV i sina modeller.Här får vi versionen baserad på Android 7.0, men Philips meddelar att den kommer att uppgraderas till 8.0 under hösten. Då får vi även få tillgång till Google Assistent och möjlighet att styra tv:n via Amazon Alexa. Android TV är funktionsrikt med ett enormt utbud appar i Play-butiken.

Något som överraskar är ett stort utbud av riktigt bra Android-spel. Med en kompatibel spelkontroll (det finns en handfull bra att köpa) blir den en helt ok, om än inte superkraftfull, spelkonsol.

App-butiken är tyvärr allt annat än användarvänlig, det kan vara frustrerande svårt att söka fram sådant som populära appar för strömningstjänster. Faktum är att Android TV på den punkten ligger efter konkurrenterna i utbud. SVT Play, TV4 Play, Viaplay och Netflix hittar vi samt Spotify och Tidal, och givetvis Googles egna video-och musiktjänster.

Å andra sidan har ju alla Android TV fördelen av att ha inbyggd Chromecast, så har du bara en Android-smartphone så har du möjlighet att strömma i princip vad som helst till den.

Fakta Philips 49PUS8503

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.philips.se
Paneltyp: Ips, kantbelyst
Storlek: 49 tum
Upplösning: 4k uhd 2160p
Hdr: HDR Plus, HDR10+, HDR10, HLG
Operativsystem: Android TV
Ljusstyrka: 450 cd/m2
Bildfrekvens: 100 Hz
Anslutningar: 4st hdmi, 2 st usb, lan, komponent, linje in, digital audio ut, hörlur
Tv-mottagare: Dvb-c, dvb-s/s2 dvb-t/t2
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Energiklass: A
Effektförbrukning: 0,3 W standby, ca 89 W aktiv
Mått: 110 x 71,1 x 25,2 cm
Vikt: 19,6 kg
Pris vid test: 10 000 kr
Återförsäljare: 9 482 kronor hos Proshop.

plus

Hög bildkvalitet.
Elegant design.
Många möjligheter med Android.
Alltid kul med Ambilight.

minus

Något tunt ljud.
Jobbig app-butik.