PC för Alla Bäst i testSnygg bild och rätt appar

Från Samsung fick vi in 55-tummaren UE55NU8005, en tv vars prislapp förvirrar oss lite. Vi hittar den i butik vid testtillfället för cirka 11 000 kronor. Den har dock en rätt så varierad prishistorik. Har du otur kan den vara dyrare än så när du läser detta.

Samtidigt finns två kusiner till den, UE55NU8045 och UE55NU8055, till samma ordinarie pris i stora butiker. De ska enligt Samsung vara likadana, förutom att de har snäppet bättre dimningsteknik och en lyxigare fjärrkontroll i metall. Kanske kan det vara en idé att hålla utkik efter dem istället?

Till det yttre är UE55NU8005 en stilig enhet. Det är nästan bara skärmyta framtill, och en extra tunn skärmram med "kantfri" design runtom. Nedtill löper en tunn list i metall. Det avskalade intrycket förtas lite av en märklig framåtskjutande fot. Den är dessutom inte så stadig med ett smart fäste i mitten som tv:n balanserar på. Den har lätt att komma i svajning i sidled av minsta påverkan. Även baktill är det slimmat och snyggt med mönstrade ytor och välvd design som smalnar av mot kanterna. En snygg detalj är att strömkabeln är instoppad i skärmfoten och knappt syns alls.

Samsung UE55NU8005

Fjärrkontrollen är lika minimalistisk som tv:n. Den har inga sifferknappar och minimala kontroller för volym och skärmval samt ett diskret cirkelformat styrkors. Det mesta som indikerar hur man använder den dyker upp i gränssnittet istället.

Samsung kör egna operativsystemet Tizen OS i sina modeller. Det är estetiskt snyggt, med appar i en rad i nederkant av skärmen som du kan bläddra runt bland. Men det ger en inte särskilt bra översikt och det tar några extra klick för att nå fram till vissa vanliga funktioner.

Apputbudet hör till de bättre, med de flesta stora mediatjänsterna representerade, från Netflix och SVT Play till HBO Nordic, Amazon Prime Video och SF Anytime. Det går även att installera TV Cast, en funktion som ger Miracast-likande möjlighet att strömma skärmbild från en dator, platta eller telefon.

Utöver det finns ett hundratal mer nischade videoappar, och dessutom en blandning av småspel, nyhetsappar och musikströmning. Överlag har Samsung ett av de bättre utbuden av appar, men inte i klass med Android TV. En extra intressant förinstallerad app är en kontrollpanel för Smart Things, Samsungs smarta hemmet-plattform.

Samsung UE55NU8005

Systemet tycker om att bestämma åt dig med mycket automatik i inställningarna, både för ljud och bild. Det går att tvinga det att låta dig välja saker och ting själv, men det tar många klick i menyerna och hur mycket du får justera sådant som färgmättnad och bildförbättringsfunktioner beror fortfarande på bildkällan. För det mesta har vi dock inte så mycket att klaga på när det gäller slutresultatet.

Det som mest sticker ut här är hög maxljusstyrka på hela 1 000 cd/m2. Det utnyttjas bara i hdr-läge för att få den där riktiga intensiteten i solsken, reflexer och andra ljuskällor i bilden. Resultatet är övertygande, både med och utan hdr. Med välbalanserad skärpa, neutrala jämna färger, extra hög bildfrekvens och följsam rörelsekontoll är det sällan vi känner oss manade att ge oss in i de annars lite bökiga menyerna för att göra finjusteringar av bilden.

Samma sak kan sägas om ljudet. Det är rent och klart och ger oss en snygg ljudbild i standardläge. Det som saknas är lite extra stuns och fyllighet i basen. Det går att öka på lite om vi går in i detaljinställningarna, men inte så mycket att vi inte längtar efter en separat subwoofer.

Fakta Samsung UE55NU8005

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.samsung.se
Paneltyp: Va, kantbelyst
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd 2160p
Hdr: HDR10, HDR10+, HLG
Operativsystem: Tizen OS
Ljusstyrka: 1000 cd/m2
Bildfrekvens: 200 Hz
Anslutningar: 4st hdmi, 2 st usb, lan, komsit, linje in, digital audio ut, hörlur
Tv-mottagare: Dvb-c, dvb-s/s2 dvb-t/t2
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Energiklass: A
Effektförbrukning: 0,4 W standby, ca 100 W aktiv
Mått: 1 227,1 × 787,1 × 322 mm
Vikt: 18,9 kg
Pris vid test: 11 000 kr
Återförsäljare: Från 11 990 kronor hos Prisjakt.

plus

Bra bildkvalitet, speciellt i hdr.
Stort och helt rätt app-utbud.
Snyggt gränssnitt.
Rent och klart ljud.

minus

Begränsande inställningsmöjligheter.
Något dyr.