God baskvalitet och inga konstigheter

Sony hade inga tv-apparater i prisklassen att låna ut till test, men lyckligtvis fick vi tag på en i alla fall, från Webbhallen som ställde upp med ett exemplar direkt från lagret. Bravia KD-55XF8096 är en 55-tummare med prislapp på 10 000 kronor.

Det är en stilrent utformad tv med svart metallram och slimmade baksida, förutom en rejäl puckel i nederkant som innehåller all elektronik och anslutningar. Foten är i plast men har yta som gör att den ser ut som borstad metall. Tv:n är enkel att montera och står stadigt på tv-bänken.

Den är tunn och passar därmed utmärkt att hänga på väggen. I alla fall om du klarar dig med ett par hdmi-portar samt antenningång. Två ytterligare hdmi-portar samt ljudutgångar sticker ut rakt bakåt, vilket kan göra att du behöver extra marginal mot väggen.

Bravia KD-55FX8096

Att konfigurera Bravia KD-55XF8096 är enkelt. Den kör Android TV och vi startar Google-appen på vår telefon och skriver in ”hitta min enhet”. Då söker den reda på tv:n och gör automatiska inställningar för språk, plats och nätverk. Det ska i teorin fungera på alla Android TV-enheter, men fungerade av någon anledning inte för oss på Philips modell.

Sedan kan vi även ladda hem en fjärrkontrollapp till mobilen. Den är däremot rätt så medioker och Sonys egna fjärr fungerar många gånger bättre. Den är visserligen stor, klunsig och allt annat än snygg, men den är funktionell och lättanvänd, vilket ju är det viktigaste.

Vi får rent allmänt övertygande bra bild, framför allt med ovanligt jämn ljusfördelning över ytan och inga som helst ojämnheter i kanterna. Vi har också stora möjligheter att ställa in detaljerade bildegenskaper och kan snabbt välja mellan olika profiler – och till och med en speciell profil för animerad film. Vi är dock lite osäkra på vad vissa av profilerna gör och om vi håller med om dess inställningar. Bio-lägena (det finns två, Bio och en Bio pro som ser ut att ha annan gamma-inställning) är båda för murriga i tonen för vår smak.

En sak som kan bli ett problem är skärmens bildfrekvens på låga 50 Hz. Det gör den bättre lämpad för film och vanlig tv än för sport-tittande och spelande. Skärmar med högre frekvens kan också göra en del extra tricks för att få jämnare svepande rörelser i bilden, men det får vi klara oss utan här.

Innan vi blir helt nöjda med bilden behöver vi göra två saker, dels dämpa ett ovanligt aggressivt ställt skärpefilter, dels stänga av automatiskt ljusstyrka. Den anpassar sig till ljuset i rummet, men är på tok för ivrig på att dämpa bilden.

Ur högtalarna får vi väl godkänt ljud på alla volymer, men utan den där riktigt fylligheten i mellanregister och bas som vi hade hoppats på, och inte heller den där riktiga finessen som vi hör i diskanten i ett par av konkurrenterna.

Bravia KD-55FX8096

I ljudinställningarna finns en handfull profiler att välja mellan för film. Sony bjuder också på riktigt bra manuell kontroll av surround och equalizer om du vill ha det. Där kan vi trycka upp basen lite. Vi känner dock inte så mycket behov av att meka med olika profiler, standardinställningen fungerar bra till det mesta.

Android TV är som vi redan konstaterat innehållsrikt för spel och diverse appar, och Chromecastfunktionen är guld värd, men plattformen saknar några av de stora videotjänsterna. Sony levererar systemet med avskalad installation och inte många appar installerade, bara Googles egna. Trots det har fjärrkontrollen Netflix-knapp, men vi får installera appen först innan det fungerar.

Sony har en extra tjänst, Bravia Internet Video, med anpassat strömmat innehåll. Här hittar vi både kortare videor och en del film. Ingen direkt nödvändig app, men kul att utforska. 

Fakta Sony Bravia KD-55XF8096

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.sony.se
Paneltyp: Ips, kantbelyst
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd 2160p
Hdr: HDR10, HLG
Operativsystem: Android TV
Ljusstyrka: Ingen uppgift
Bildfrekvens: 50 Hz
Anslutningar: 4st hdmi, 3 st usb, lan, komponent, komposit, linje in, digital audio ut, hörlur
Tv-mottagare: Dvb-c, dvb-s/s2 dvb-t/t2
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Energiklass: A
Effektförbrukning: 0,5 W standby, ca 120 W aktiv
Mått: 123,2 × 77 × 25 cm
Vikt: 18,6 kg
Pris vid test: 10 000 kr
Återförsäljare: 9 490 kronor hos Dustinhome.

plus

Godkänd bildkvalitet.
Många möjligheter med Android.
Bra tryck i ljudet...

minus

…men lite brist på finess
Låg bildfrekvens.
Jobbig appbutik.