Bra valAnnorlunda design och grymt ljud

TCL är en doldis i Sverige men är en av de största tv-tillverkarna globalt. De brukar inte vara med när vi testar riktiga premium-tv men i de lägre prisklasserna har de intressanta modeller. Här har vi fått in 55DC760 – en nysläppt modell som säljs i åtminstone en stor svensk butikskedja, och det till ett pris som gör att den passar perfekt i testet.

Åsikterna om TCL 55DC760 går isär på redaktionen. Unik läcker stil enligt vissa, konstig och ful enligt andra. Den har en tunn panel med tunna skärmkanter och framsidan är en solid svart glasyta som ser ut att vila i en stor avlång cylinder i botten. Men funktion är viktigare än form, och det som gör att denna tv sticker ut utseendemässigt visar sig vara en fet soundbar.

Den är signerad av välrenommerade JBL och låter väldigt bra. Vi får fin detaljering, fyllighet i hela registret och rejält tryck i basen när vi drar upp volymen en bit. Vi hade förväntat oss att testets bästa ljus skulle komma från till exempel Philips eller Sony, men TCL kniper den trofén.

TCL 55DC760

Baktill har vi stöd för vesa-väste för väggmontering. Dock är det lite för tjock i nederkant baktill för att det ska vara snyggt att hänga upp den, och då ser soundbaren nedtill mer onaturlig ut.

Bildkvaliteten är god, men inte helt felfri. Skärmen är en va-panel med lite kontrastskiftning i snäva betraktningsvinklar. Den har led-belysning bakmonterad men utan lokal dimning, så den där riktiga svärtan infinner sig inte. Men takbelysningen är mycket jämn, vilket är klart positivt. Den ger oss klara färger med gråskalor helt utan bandning, förutom i de mörkaste procenten av bilder där den istället har större problem än andra med kontroll av luminansen.

Och i ett förinställt läge kallat Film får vi rejält med bandning och dessutom trist blek färgåtergivning. Därför kör vi mycket hellre i Standard eller Dynamisk profil om vi tittar på film. Det ser övertygande bra ut där. Ljusstyrkan ligger på drygt 400 cd/m2, vilket gör att vi inte får den där riktiga hdr-stunsen som en extra ljusstark panel kan erbjuda, men med rätt bildkälla får vi snygg nyansering av färgtoner.

Den enda påtagliga nackdelen är att den har en bildfrekvens på 50 Hz, så tv:n passar inte klockrent för spel som rullar i 60 bilder per sekund, och vissa typer av kamerasvepningar innebär en viss ryckighet i bilden. Det mesta i tv- och filmväg ser dock bra ut, och TCL:s bildförbättringsteknik gör ett bra jobb med uppskalning. Enstaka små artefakter kan uppstå, men inget som stör påtagligt.

Av någon anledning kommer TCL 55DC760 med två fjärrkontroller, en liten i grå metall och en stor i mörkgrå plats. Vi föredrar den större. Den har fler knappar och kontrollmöjligheter och är fortfarande rätt så smärt.

Även TCL anammar Android TV, och 55DC760 är lika lätt att konfigurera som Sony Bravia KD-55FX8096. Gränssnittet ser dock inte exakt likadant ut som i Philips och Sonys modeller. Det har ett annat upplägg för appar och annan väg för att klicka sig till inställningsmenyn. Det är fortfarande smidigt att nå de appar du har och få snabbkoll på innehållet i dem, men fortfarande ett lika omöjligt upplägg inne i Play-butiken om du vill lägga till fler.

TCL 55DC760

TCL kompletterar Googles standardappar med en lite udda app med spanskt innehåll som inte går att strömma för oss, en säkerhets-/systemunderhållsapp, en upnp-/dlna-klient, en mediaspelare samt Netflix. Annat får du ladda hem själv.

Vi har i stort samma uppsättning anslutningar som hos konkurrenterna, men bara en usb-port – så vi kan till exempel inte ha en extern disk fast ansluten, och sedan plugga i extra pinne.

En udda och irriterande egenhet med 55DC760 är att den tar extra lång tid att starta. Som standard stänger den av Android TV helt om vi trycker "av" på fjärrkontrollen, Då tar det minst en minut att starta upp allt igen. Detta går att ändra i inställningarna, men även i snabbläget är den långsammare än de andra Android TV-modeller vi testat. Det är inget som direkt påverkar vårt omdöme, men värt att nämna i alla fall.

Fakta TCL 55DC760

Testad: Oktober 2018
Kontakt: www.tcl.eu/se/
Paneltyp: Va, direct led
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd 2160p
Hdr: HDR10, HLG
Operativsystem: Android TV
Ljusstyrka: 410 cd/m2
Bildfrekvens: 50 Hz
Anslutningar: 3 st hdmi, usb, lan, komponent, komposit, linje in, digital audio ut, hörlur
Tv-mottagare: Dvb-c, dvb-s2 dvb-t2
Trådlöst: Wifi, bluetooth
Energiklass: A
Effektförbrukning: 0,3 W standby, ca 82 W aktiv
Mått: 123,3 x 79 x 24 cm
Vikt: 18 kg
Pris vid test: 10 000 kr
Återförsäljare: Från 9 990 kronor hos Prisjakt.

plus

God bildkvalitet.
Mycket bra ljud.
Många möjligheter med Android.
Unik design.

minus

Få usb-portar.
Låg bildfrekvens.
Jobbig appbutik.