Miniskrivaren är lite av en modern version av den gamla Polariodkameran, för tillfällen då du bara måste ha ut en papperskopia omedelbart. Tidigare har vi testat Sprocket och Spocket Plus, HP:s batteridrivna dosor som skriver ut små foton bläckfritt med så kallade Zink-papper. Nu är det dags att kolla in ett alternativ från Canon, kallad Zoemini.

Den använder precis samma teknik med Zink-fotopapper. Zink har inget med metallen att göra, utan står för Zero ink, och är namnet på företaget som licensierar ut tekniken, både till HP och Canon. Det är samma teknik i till exempel Polaroids modernare digitalkameror. Precis som HP säljer Canon sina ”egna” Zinc-papper, men det är tydligt att de bara tryckt dit sin logga på förpackningen. De rekommenderar att man använder Canons papper, men det är inte ett krav.

Canon Zoemini
Canon Zoemini är, om inte namnet avslöjade det, en kompakt liten pryl.

Små mått, små utskrifter

Zoemini är en mindre och nättare dosa än HP Sprocket Plus men skriver ändå ut i samma format; 4,9 x 7.6 centimeter,. Ett pack med tio fotopapper medföljer och är lätta att ladda på, bara lossa ovansidan och lägg i pappersbunten.

Läs även: HP Sprocket – charmig skrivare i fickformat

Sedan pluggar du in skrivaren med en mikro usb-kabel till en dator eller mobilladdare för att ladda batteriet (kabel medföljer, inte laddare) samt installerar Canons Mini Print-app som finns till IOS och Android. Första gången du startar den får du göra en snabb och automatisk parkoppling av skrivaren. Därefter kan du dela foton från galleri, kamera-app, eller helt enkelt öppna appen och använda dess inbyggda kamera.

Här finns också möjlighet att bläddra fram sparade bilder eller att ansluta till olika molntjänster som Facebook, Dropbox, Instagram och Google Drive och skriva ut bilder direkt ifrån dem. Bilder du väljer hamnar i en förhandsgranskare där du kan zooma, rotera, göra färginställningar eller lägga på en mängd effekter och filter, från ramar, text och etiketter till typiska Instagramfilter. En del av dessa finns också i kameradelen av appen, där du kan göra samma sak med enklare ansiktsigenkänning. 

Canon Zoemini
Att ladda på papper är enkelt. De kommer i tiopack, och släpps rakt ner i pappersfacket under en lätt borttagbar lucka.

Behändig app, men kräver tålamod

Det är ett överlag snyggt, lättanvänt och funktionsrikt gränssnitt, men om vi inte känner för galna effekter och extra grafik på bilderna känns det mest onödigt. De reglage för färginställningar som finns är för känsliga för försiktig finjustering och känns bara relevanta om du vill dra ned färgmättnaden och konvertera foton till svartvitt.

När du är klar trycker du på en utskriftsikon och om skrivaren är på skriver den ut, annars skickas bilden till en utskriftskö. Zoemini har ett ganska litet internt minne på 64 MB, så det går inte att stapla hur många bilder som helst där, men de är å andra sidan inte så stora. Det finns också en inställning i appen som heter Direktutskrift. Vi trodde att det skulle innebära att vi kunde skippa redigeringsrutan och gå direkt till utskrift, men vi kan inte se att det valet gör någon som helst skillnad.

Canon Print Mini app
Canon Mini Print-appen är snabb, lätt att använda och levererar smarta funktioner.

Godkänd kvalitet, inte mer

Utskriftsupplösningen är 240 x 300 pixlar, vilket är ungefär i klass med en vanlig bläckstråleskrivare med fotopapper, och vi skulle säga att bildkvaliteten är i samma klass som en grundläggande sådan. Den fräter ut ljusa toner en aning och hudtoner kan ibland få lite grå karaktär. Men på det stora hela är kvaliteten godkänd. Men ska inte vänta sig för mycket av den här typen av pryl.

Det inbyggda batteriet räcker inte enormt länge, vi får ungefär 20 utskrifter innan vi behöver plugga in det för laddning, med det går ganska snabbt att fylla på.

En irriterande detalj är att appen är helt låst under utskrift. Vi kan inte skicka en bild till skrivaren och sedan börja redigera nästa innan den har spottat ur sig sista bilden i kön. Att skriva ut en bild tar annars ungefär 50 sekunder att skriva ut en bild. Lite snabbare om de ligger i kö. Men du kan utan problem växla till andra appar medan du skriver ut, så det är inget stort problem.

Canon Print Mini app
Du kan lägga till många effekter direkt när du tar en bild, eller ännu fler i efterhand innan du skickar den till skrivaren.

Omdöme
Precis som med Sprocket är frågan vem den här prylen egentligen är tänkt för. Skrivaren är inte direkt gratis, cirka 1 500 kronor får du betala för den, och sedan som minst runt fem kronor per utskrift. Om du inte har en specifik passion för att ta bilder och klistra in i en scrapbook eller liknande är det mycket pengar för ett ganska begränsat partytrick. Är det av någon anledning precis vad du är ute efter gör Zoemini jobbet på ett behändigt och smidigt sätt.

Läs även: HP Sprocket Plus – en större miniskrivare för festen


Fakta Canon Zoemini

Testad: Oktober 2018
Tillverkare: Canon
Anslutning: Bluetooth 4.0.
Fotopapper: Zink Photo Paper (4,9x7,6 cm).
Kantfria utskrifter: Ja.
Minne: 64 MB.
Minneskort: Nej.
Utskriftskvalitet: 313x400 dpi.
Laddning: Mikro-usb.
Systemkrav, app: Android 4,4, samt IOS 8 och senare.
Mått: 118 x 82 x 19 millimeter.
Vikt: 160 gram.
Rek. pris vid testtillfälle: 1 500 kronor
Pris: 1 478 kronor hos Proshop.

plus

Behändigt portabel.
Trevlig app med många funktioner.
Lätt att komma igång och använda.

minus

Tveksamma färgkontroller.
Lite minne och batteri.
Mycket pengar för en begränsad funktion.

Betyg 3 av 5
Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Fotoskrivare just nu