Allt fler av oss använder mer än en teknisk pryl. Vi läser kanske första halvan av en intressant artikel i mobiltelefonen – för att sedan fortsätta på datorn när vi kommit hem.

Det finns många lösningar som gör det lättare att växla mellan olika prylar. Den som exempelvis kör Googles webbläsare Chrome på alla sina enheter kan enkelt och smidigt byta mellan dem. I vintras lanserade Microsoft en mobilvariant av sin webbläsare Edge, så nu kan även Microsoft-användare växla sömlöst.

Smidigt att logga in

Grundtanken bakom Microsofts Edge-satsning är samma som vi länge har sett i Google Chrome. Som användare ska du alltid vara inloggad i själva webbläsaren.

På så sätt behöver du inte längre tänka på att själv logga in i mejltjänsten Outlook, molntjänsten Onedrive eller Microsofts kalender – allt sker automatiskt. Du kommer också åt bokmärken (favoriter) som du sparar i en webbläsare på alla andra, och även dina inloggningsuppgifter kan synkroniseras mellan enheterna.

Edge har även en smart funktion som heter Läslista. Här kan du spara intressanta artiklar som du vill läsa lite senare – på valfri enhet. Du kan även välja Fortsätt senare som omedelbart skickar en sajt från mobilen till datorn.

Och på sikt kan vi vänta oss en ännu tätare koppling mellan datorn och telefonen. Microsofts nya tjänst Din telefon (Your Phone) är exempelvis en viktig del i höstens stora Windows-uppdatering – och det är rimligt att gissa att vi kommer att få se fler liknande

Det bör dock tilläggas att varken Microsoft eller Google gör det här av godhet. Grundtanken är förstås att samla ihop så mycket information som möjligt om dig som användare för att sedan kunna skräddarsy reklam som passar just dig.


Så funkar Edge i mobilen

Edge

1. Hem

Gå till den sajt som du har valt som startsida i Edge eller skriv in en webbadress. Du kan också göra en webbsökning efter ett eller flera ord.

2. Vanliga verktyg

Öppna ett nytt fönster där du hittar några vanliga verktyg.

3. Favoriter

Här hittar du Favoriter, alltså Edges bokmärken och en läslista med sajter du sparat för att läsa senare.

4. Historik

Här samlas sidor du har besökt tidigare och filer som du ha laddat hem.

5. Navigera

Navigera mellan sidor som du har besökt tidigare.

6. Fortsätt på datorn

Om du vill läsa vidare på datorn klickar du här och väljer din dator.

7. Flikar

Öppna nya flikar och navigera bland dem du har öppna. Välj InPrivate så sparar webbläsaren ingen privat information.

8. Meny

Ta fram en meny med fler möjligheter.

9. Aktuell sida

Spara den aktuella sidan som Favorit, lägg till den i läslistan eller dela den med andra.

10. Inställningar

Byt standardsökmotor och gör andra inställningar.

11. Fler val

I menyn finns fler val för att exempelvis söka efter information på sidan.