Här spanar vi in ett gäng vpn-tjänster som är gratis. Vissa av dem är fria under en viss tid, andra för alltid, och vi har testat några av de mest populära.

Läs även: Bästa betal-vpn – stort test

Gratistjänsterna testades på en Macbook Pro med fiberuppkoppling på 100/100 Mbit/s. Samtiga tester gjordes med LAN-kabel. Vi testade såväl Netflix som vanligt slösurfade och hastighetsmätningarna gjordes på Bredbandskollen. Vi gjorde även två mätningar per dag - en på förmiddag och en på eftermiddag - för att säkerställa ett stabilt medelvärde.

Har du en favorit som du anser att vi glömt bort? Tipsa gärna!

VPN Book

Det här är en tjänst för de lite mer avancerade användarna och kräver att du dels laddar ner vpn-konfigurationer, dels även ett externt tredjepartsprogram kallad Tunnelblick. Via VPN Books hemsida redovisas dock hur du, steg för steg, kommer igång och efter lite pill är vi strax igång.

Som för övriga vpn-tjänster fungerar Netflix inte här heller, utan streamingtjänsten fortsätter att sätta käpparna i hjulen och uppmanar till nedkoppling av tjänsten.

VPNBook

VPN Book är helt gratis och allt som behövs är att ladda ner konfigurationsfilerna. Det finns sex olika servrar att koppla upp sig mot varav tre är europeiska (en dedikerad tysk), två amerikanska och två kanadensiska. Vi märker ett hastighetsdropp som heter duga. Å andra sidan är det som sagt helt gratis, vilket gör det enklare att leva med.

En tråkig detalj är att vpn-tunneln tenderar att koppla ner sig då och då, vilket gör att laddning av sidor misslyckas oftare än önskat. Dessutom är det en öppen plattform där lösenordet från administratörerna byts ut med jämna mellanrum så det gäller att hålla hemsidan bokmärkt.

Om du mäktar med dessa minus är VPN Book ett vettigt alternativ för den tunna plånboken.

Fakta VPNBook

Kontakt: http://www.vpnbook.com/
Plattformar: Windows XP, Windows 7, Windows 10, Mac OS, Ubuntu, Android, IOS
Betalningssätt: Gratis
Maximalt antal enheter: Obegränsat
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Nej/Ja/Nej
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: 100 procent anonymt, CDN Fallback,
Pris: Gratis

Prestanda

Inom Sverige: Okänt
Till USA: 16,55 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Helt gratis
Obegränsat
Öppen plattform

minus

Något krånglig att komma igång med
Förvirrande hemsida
Kopplar ner sig med jämna mellanrum

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Tunnelbear

Tunnelbear är så avskalad en vpn-tjänst kan bli med ett enda syfte – att gömma din IP-adress. Fler funktioner finns inte i programmet och är därför ett utmärkt val för den användare som inte vill förkovra sig alldeles för mycket.

Efter installationen av björnen, som kräver att vi först registrera oss på utvecklarnas hemsida, är vi igång och kan välja i en diger lista länder där USA står som förval. Att just USA är förvald kan säkerligen bero på att många väljer att skaffa vpn för att komma åt det amerikanska Netflix-utbudet, något Tunnelbear tyvärr inte mäktar att klara av.

Vi kan logga in på Netflix och få en snabb överblick av utbudet men när en film ska sättas igång, då säger Netflix stopp och uppmanar till avstängning av vpn-tjänsten.

bear

I övrigt presterar Tunnelbear väl och vi slipper både väntetider samt kapade funktioner. Å andra sidan är dealbreakern i detta fallet att gratisversionen har ett datamängdstak på 500 MB. Därefter säger det stopp och vi får glatt alternativet att uppgradera oss till ett av betalalternativen som antingen är på månadsbasis eller årsbasis. Dessvärre är hastigheten aningen begränsad och därför lämpar sig Tunnelbear inte för exempel Bittorrent.

För den avancerade användaren finns betydligt bättre alternativ men den som bara vill snabbt kolla sin mail utan att oroa sig för att bli övervakad, så lär de 500 MB som ingår räcka ett tag.

Ett plus i kanten är att Tunnelbear kan laddas ner som tillägg till webbläsarna Chrome och Opera istället för att laddas ner som fullvärdigt program.

Fakta Tunnelbear

Kontakt: tunnelbear.com
Plattformar: Windows 7, Mac OS 10.10, Android 4.01, Ios 7 eller nyare
Betalningssätt: Kreditkort
Maximalt antal enheter: 5
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Inga
Pris: Gratis eller 7,99 USD/månad, 49,99 USD/år. Testa Tunnelbear gratis här!

Prestanda

Inom Sverige: 10,55 Mbit/s
Till USA: 12,24 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Enkelt gränssnitt
Går snabbt att komma igång
Inga funktionella begränsningar i gratisversionen
Finns som tillägg till Chrome och Opera

minus

Långsamt internet
Netflix fungerar inte
Snålt med inkluderad data

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10


Hotspot Shield

Hotspot Shield är den vpn-tjänst som presterar allra bäst i vårt test, åtminstone i termen hastigheter. Där många andra faller på just att det blir dålig uppkoppling så får vi god fart och en riktigt snabb upplevelse. Att surfa runt, så väl kopplad mot Sverige som USA, är en fröjd och det märks knappt att vi nyttjar just en tunnel.

Gratisversionen ger oss möjlighet att surfa runt i sju dagar innan det säger stopp, eller 750MB per dag – vilket ändå får ses som generöst. Om man vill uppgradera till premiumvarianten går det att köpa antingen för en månad, ett par månader eller en klumpsumma för livstidslång användning.

Shild

Även gränssnittet är enkelt där vi först installerar programmet, sedan ett par olika profiler. Därefter går det att välja vilket land vi ska surfa mot. Just valet av land hade vi gärna sett vara lite enklare och lite smidigare, då det nu behövs ett antal klick innan vi träffar rätt.

Tråkigt nog brakar Netflix isär även med Hotspot Shield men det är nog mer en fråga om blockering från streamingtjänstens sida än en begränsning i mjukvaran.

För den som vill surfa riktigt snabbt är Hotspot Shield därför ett grymt alternativ. Dessutom ingår antivirus på köpet.

Fakta Hotspot Shield

Kontakt: https://www.hotspotshield.com/
Plattformar: Windows 7, Windows 8, Windows 10, Mac OS 10.10, Android 4.0, IOS 7, Windows Phone 8.1
Betalningssätt: Kreditkort
Maximalt antal enheter: 5 enheter
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Surfskydd, virusskydd
Pris: 12,99 dollar/mån (cirka 115 kronor).

Prestanda

Inom Sverige: 24,55 Mbit/s
Till USA: 35,22 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Enkelt gränssnitt
Supersnabb surf
Tillägg för Chrome och Firefox

minus

Något klumpigt sätt att välja länder

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10

Windscribe

Windscribe bygger sin affärsmodell på tre huvudsakliga versioner: 2GB datamängd (gratis), 10GB datamängd (gratis) samt en premiumvariant med obegränsat med surf. Installationen är enkel och kräver inte mer än att programmet petas in på hårddisken, att du skapar ett konto och sedan är du igång.

Det finns som sagt två fria versioner: 2GB och 10GB, och för att få sistnämnda behöver du även bekräfta din e-postadress, något som känns som en liten uppoffring för att få mera surf.

Scribe

Och gratisvarianterna är ändå generöst tilltagna. Det som skiljer dem från betalditon är att kontot endast fungerar på en enhet, att man är begränsad till åtta länder och så klart att det finns ett datatak. I övrigt är dem identiska.

Gränssnittet är superenkelt och via en scrollningslista får vi välja det land vi vill koppla upp oss emot. Dessvärre fanns inte Sverige som valbart i gratisversionen vilket gör att vi inte kan mäta inhemsk trafik via tunneln.

Hastigheten är väldigt trög när vi kopplar upp oss mot USA. Faktum är att Windscribe är den tjänst som presterar allra sämst i testet och vi når knappt 3Mbit/s. Av den anledningen är surfupplevelsen inte i toppklass och en snabb koll på tjänstens supportsida skvallrar om att det inte blir mycket bättre med premium. Kort sagt får vi gott om surf, men knappt möjlighet att nyttja den. Tummen ner här.

Fakta Windscribe

Kontakt: https://windscribe.com/
Plattformar: Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10, Mac OS 10.8 och uppåt, Linux (endast premium), Android 4.0.3 (endast premium), IOS 8
Betalningssätt: Kreditkort, Bitcoin, Paypal, Paymentwall
Maximalt antal enheter: 1 enhet (obegränsat med premium)
Servrar i Sverige/USA/Storbritannien: Ja/Ja/Ja
Servrar i övriga länder (antal): Okänt
Övriga funktioner: Nej
Pris: 9 USD/månad, 90 USD/år

Prestanda

Inom Sverige: Okänt
Till USA: 2,60 Mbit/s

Läs mer här!

plus

Enkelt gränssnitt
Tillägg för Chrome, Opera och Firefox
Generöst med surf

minus

Riktigt långsam surf

Betyg 4 av 10

Läs även: Bästa betal-vpn – stort test